sote pääkuva

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Siun sote otti varaslähdön uudistukseen

Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalvelut ehdittiin koota yhteen, vaikka valtakunnallisia sote-ratkaisuja oltiin vasta kursimassa kasaan. Siun sote käynnistyi vuoden 2017 alussa, ja eri kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut, keskussairaala, pelastuslaitos ja ympäristöterveys ovat nyt yhdessä paketissa.

Lähtökohtana oli ajatus, että kaikki muuttuu, mutta samalla mikään ei muutu. Tavallinen pohjoiskarjalainen löytää edelleen palvelut läheltä omaa arkista asuinpaikkaansa. Mutta avun saattaa saada hieman eri tavalla kuin ennen: palvelun voi saada verkossa, asiakkaan ongelmaa voivat olla ratkomassa eri ammattilaiset yhtä aikaa, ensihoito voi tulla kotihoidon avuksi tai palvelusetelillä avun voi hankkia valitsemaltaan yrittäjältä.

Siun sotea on lähdetty rakentamaan asiakkaiden tarpeista käsin. Ideana on, että voimat yhdistämällä saadaan turvattua laadukkaat, nykyaikaiset ja yhdenvertaiset palvelut kaikille pohjoiskarjalaisille. Yhdessä tekemällä pystytään vähentämään asiakkaan pallottelua ammattilaiselta toiselle ja tarttumaan ongelmiin ajoissa. Yhdessä tekemällä saadaan myös rahat riittämään.

Maakunta- ja sote-uudistuksessa Siun sotesta tulee osa maakuntaa. Vaikka iso osa työstä on jo tehty, on muutoksia vielä edessä, niistä keskeisimpänä asiakkaiden valinnanvapaus. Siun sotea perustettaessa oli toki myös ajatuksena, että kun on vähän etukenossa, niin saa omat sormenjälkensä mukaan kansalliseen ratkaisuun. Ja onneksi kävi hyvin siinäkin!

Mikä Siun sote?

• Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 14 kunnan alueella. Siihen kuuluvat Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi, Valtimo ja Heinävesi.
• Siun soteen kuuluvat myös Pohjois-Karjalan keskussairaala, pelastuslaitos ja ympäristöterveys.

Siun soten nettisivuille

 

Valinnanvapaus

Valinnanvapaudella tarkoitetaan asiakkaan oikeutta valita itse, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja. Julkisesti rahoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja voisivat jatkossa tarjota asiakkaalle julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt ja säätiöt. Asiakasmaksut olisivat samat kaikilla palveluntarjoajilla.

Valinnanvapauden laajentamisen tarkoituksena on lisätä asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia sekä parantaa palvelujen saatavuutta, laatua ja kustannusvaikuttavuutta. Asiakas voi valita nykyistä monipuolisemmin omaan tilanteeseensa sopivia palveluntuottajia. Tavoitteena on, että asiakas pääsisi nopeammin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön vastaanotolle ja muihin palveluihin.

Alueuudistus.fi-sivuilla hyvä tiivistelmä valinnanvapaudesta

Some Jako Global

Sivu arviointi ja palaute