blogi pääkuva

angle-left

Blogit

Valon pilkahduksia

Tulen suoraan Pohjois-Karjalan ensimmäisistä aluekehittämiskeskusteluista. Päivä on pilvinen ja tuulinen, mutta mieli valoa täynnä.

Pohjois-Karjalan vahva metsäbiotalouden osaaminen ja tavoitteemme öljyvapaasta maakunnasta on huomattu ministeriöissä ja sitä kiiteltiin kovasti. Seuraavassa vaiheessa meidän on saatava metsäbiotalouden investoinnit liikkeelle. Enocell päätti jo investoida  Uimaharjussa liukoselluun, seuraavaksi toiveissa on saada investoinnit liikkeelle niin Lieksassa, Nurmeksessa kuin Ilomantsissa. Näiden investointien liikkeelle saamiseksi tarvitsemme myös valtiota vauhdittamaan asiaa ja varmistamaan liikennejärjestelyt raaka-aineiden hyödyntämiseksi.

Tämä on ensimmäinen keskustelu- eli simulointikierros tulevia maakuntia silmälläpitäen. Ajatuksena on nostaa maakunnan kannalta keskeisiä kehittämisteemoja ja käydä niistä keskustelua samassa pöydässä eri ministeriöiden kanssa.

Ajatus on erinomainen ja tarpeellinen. Yhteisestä tilannekuvasta hyötyvät kaikki. Maakunnat tietävät mitä ministeriöissä suunnitellaan ja ministeriöt saavat tietoonsa maakuntien kehityskuvan ja keskeisimmät haasteet.

Pohjois-Karjalasta joukkueemme nosti keskustelupöytään ratkaisuehdotuksia korkeaan työttömyyteemme. Meidän on pystyttävä entistä paremmin kohentamaan työllisyyttä ja osaajien saatavuutta. Koulusta valmistuneiden osaajien ensimmäisen työpaikan eteen meidän kaikkien on tehtävä parhaamme.

Talouden veto on Suomessa niin kova, että osaavan työvoiman saatavuus nousee keskeiseksi kysymykseksi kaikilla alueilla. Muutama vuosi sitten tehdyt koulutuksen leikkaukset näkyvät nyt, kun osaajia tarvittaisiin yrityksiin. Ei mene kauan, kun Suomessa joudutaan tämän suhteen tekemään korjausliikkeitä.

Pohjois-Karjalalle on tulossa erinomainen vuosi 2018. Viime kuukausina monet teknologiateollisuuden yritykset ovat päättäneet palkata lisää väkeä. Joensuun rakentaminen jatkuu vahvana, ja opettajakoulutuksen siirtyminen Joensuuhun tietää erinomaista vuotta maakuntaan muuttavien opiskelijoiden muodossa. Toivottavasti myös keskusteluissa olleet biotalouden ja Joensuun asemanseudun investoinnit saadaan lähiaikoina liikkeelle.

Aurinko pilkahtelee jo pilven reunan takaa, pian se lämmittää jo mukavasti.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Pohjois-Karjala on edelläkävijä uudistuksessa

Suomessa tehdään tällä hetkellä historiallista maakunta- ja sote-uudistusta. Suomalaiseen...

Hyte nimihirviöiden maailmassa

Meillä on sote, hyte, kiky ja uusi ops. On hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja...

Sivu arviointi ja palaute