blogi pääkuva

angle-left

Blogit

Tarvitaan maakunnallinen kesätyöseteli

Maakunta- ja sote-uudistus on ollut isosti esillä kevään otsikoissa niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Kierrokset tässä jännitysnäytelmässä ovat vain nousseet loppua kohden. Katseet ovat alkaneet kääntyä siihen, miten koko uudistuksen käy?

Maakunta- ja sote-uudistukseen liittyen perustettiin viime marraskuussa Pohjois-Karjalan maakunnallinen nuorisovaltuusto. Valtuustomme koostuu 28 jäsenestä, edustajia on kaksi jokaisesta kunnasta.  

Olemme seuranneet maakunta- ja sote-uudistuksen etenemistä silmä kovana. Samaan aikaan olemme starttailleet ja kehitelleet omaa toimintaamme. Olemme perehtyneet omaan maakuntaamme ja uudistuspakettiin, jotta voimme oikeasti ymmärtää päätöksenteon taustoja. 

Moni nuorisovaltuustomme jäsenistä on huomannut sen, että uudistuksesta on ollut vaikea löytää tietoa. Ja jos sitä on sattunut löytämään, se on ollut haasteellisesti ymmärrettävää. Onneksi olemme saaneet apua ja neuvontaa yhteistyötahoiltamme, erityisesti maakuntaliitolta.

Kevään aikana nuorisovaltuustoamme on mietityttänyt maakuntamme nuorten työllisyys ja miten nuoria saataisiin entistä paremmin työllistymään. Keskustelua on käyty siitä, miten maakuntamme kunnat tukevat nuorten kesätöitä. 

Osa kunnista tukee nuoria palkkaavia työnantajia ja osa jakaa kesätyöseteleitä nuorille. Ajatus on molemmissa tukimuodoissa sama: kunta maksaa osan nuoren palkasta, työnantaja osan. Molemmat käytännöt ovat hyviä edistämään nuorten työllistymistä.

Haluaisimme kuitenkin kehittää niitä eteenpäin. Tällä hetkellä kesätyötukea voi hyödyntää vain oman kunnan alueella. Tämä on ongelmallista nuorille, jotka asuvat paikkakunnilla, missä kesätyöpaikkoja on niukasti tarjolla. 

Olemme lähteneet selvittämään, olisiko mahdollista perustaa maakunnallinen kesätyöseteli. Kesätöitä etsivä nuori voisi hyödyntää seteliä koko maakuntamme alueella. Näin entistä useampi nuori saisi kesätöitä. Nuoren olisi myös helpompi saada työkokemusta sellaiselta alalta, joka tukisi hänen nykyisiä opintojaan tai kannustaisi jatko-opintoihin.

Kevään aikana keskusteluihin on noussut myös toinen tärkeä aihe, nuorten mielenterveysongelmat. Tilastot huolestuttavat, sillä yhä useammalla nuorella on mielenterveysongelmia. Tästä syystä haluaisimme kartoittaa nuorten näkemyksiä mielenterveyspalveluista ja niiden kehittämiskohteista. Tämä projekti starttaa syksyllä.

Hommia on paiskittu urakalla ja niin tullaan tekemään myös jatkossa. Pian kuitenkin kesälomat pyörähtävät käyntiin ja uudistuksen uusia käänteitä pääsee jännittämään rantahiekalla makoillen. Aurinkoista kesää kaikille!

(Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Karjaisessa 7.6.2018. Teksti on osa uudistusta käsittelevää kolumnisarjaa Maakunta uudistuu.)

Anette Pottonen
Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Meijän hyvinvointi kannattaa

Maakunta- ja sote-uudistus on ollut kahvipöytien kestoaiheena jo pidemmän aikaa....

Osallisuus on kaikkien asia

Maakunta- ja sote-uudistuksessa asukkaiden osallisuus on keskiössä. Osallisuudella...

Sivu arviointi ja palaute