blogi pääkuva

angle-left

Blogit

Rohkeus ratkaisee

Tänä syksynä on kuullut monesti kysymyksen: ”No tuleeko se uudistus”. Tähän on helppo vastata, että toivottavasti.

Muutoksessa ei ole kyse vain lähivuosista. Meidän on katsottava ainakin kymmenen vuoden päähän. Millä keinoin turvaamme myös seuraavalle sukupolvelle leivän ja edellytykset hyvään elämään. Eli maakunnan vahvan elinvoiman ja ihmisten hyvinvoinnin, kuten virkamies asian ilmaisee. 

Pohjois-Karjalan kannalta meillä on paljon pelissä, vaikka sote on jo siirretty isommille hartioille. Uudistuksen läpivienti kokoaa monet palvelut yksiin käsiin ja samalla pystymme turvaamaan monet palvelut maakunnassa.

Jos huonosti kävisi ja valtakunnassa rohkeus ei riittäisi uudistuksen läpiviemiseen, vaarana on kylmä kyyti Pohjois-Karjalalle. Toisenlainen, tyhjältä pöydältä rakennettava uusi malli voisi pahimmillaan johtaa esimerkiksi erikoissairaanhoidon, valtion aluehallinnon ja jopa pelastustoimen keskittämiseen, ja päätösvallan siirtymiseen maakunnan ulkopuolelle. 

Pohjois-Karjalassa olemme olleet rohkea edelläkävijä uudistuksessa. Valmistelu on pitkällä. Nyt ratkaisevinta on, että saamme lait voimaan ja pääsemme ottamaan seuraavan loikan.

Kerrataanpa vielä mitä koko lakipaketille tapahtuu seuraavaksi. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai mietintönsä valmiiksi ja nyt perustuslakivaliokunta käy sen läpi. Sen jälkeen paketti palaa vielä sote-valiokuntaan ja sieltä isoon saliin päätettäväksi.

Näyttää vahvasti siltä, että lakien hyväksyminen jää alkuvuoteen. Käytännössä tällä hallituksella ja eduskunnalla on aikaa maaliskuun puoliväliin.

Entä mitä tapahtuu maakunnassa? Kun lait ovat voimassa, maakunnat perustetaan samalla. Meillä lyödään isompaa vaihdetta silmään ja edessä ovat kuntakierrokset, henkilöstötilaisuudet ja maakuntavaaleihin valmistautuminen. Todennäköisesti maakuntavaalit siirtyvät ensi syksyyn. Tämä ei maakuntien käynnistymisen kannalta ole ratkaisevaa, sillä henkilöstö ja tehtävät siirtyvät uudelle maakunnalle 1.1.2021.

Peräpeili ei riitä, rohkeus katsoa ja mennä eteenpäin ratkaisee. Ja se, että teemme asioita yhdessä maakunnan tulevaisuuden eteen.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Työn merkityksellisyys vaikuttaa työtehoon

Viime aikoina on uutisoitu maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutyön hidastumisesta...

Aluekehittäminen on maakunnan ydintä

Maakunta- ja sote-uudistusta koskevassa julkisessa keskustelussa huomio on kiinnittynyt...

Sivu arviointi ja palaute