blogi pääkuva

angle-left

Blogit

Rakennetaan maakunnalle verkkosivut

Maakunta- ja sote-uudistuksen myötä satojen organisaatioiden tuottamat palvelut keskitetään Suomessa 18 maakunnan vastuulle. Tavoitteena on, että asukas löytää tarvitsemansa palvelut jokaisen maakunnan omilta verkkosivuilta.

Kyseessä on valtava palvelujen kokonaisuus, sillä samasta sivustosta pitäisi löytyä tulevaisuudessa tietoa mm. sote-palveluista, työ- ja elinkeinopalveluista, pelastustoimesta ja maakuntakaavoituksesta.

Tällä hetkellä uusien sivujen valmistelutyötä tehdään valtakunnallisessa Makufi-hankkeessa, jossa Pohjois-Karjala on mukana yhtenä viidestä alueesta. Rakennamme tämän viisikon voimin verkkosivuston pohjaa, jota sitten kaikki Suomen maakunnat voivat aikanaan hyödyntää. Pohdimme millaisia palveluja erilaiset asukkaat ja toimijat tarvitsevat ja miten ne kannattaa verkkosivuilla järkevimmin esittää.

Verkkopalvelut muodostuvat paitsi verkkosivuista myös niihin liittyvistä asiointipalveluista kuten ajanvarauksesta, hakemusasioista tai vaikkapa erilaisten tuotteiden verkkokaupasta. Tärkeintä on, että asukas löytää vaivatta ja helposti tiedon äärelle käyttämästään laitteesta riippumatta. Mobiilikäyttöisyys, saavutettavuus ja monikielisyys huomioidaan alusta asti.

Rakennamme nyt siis verkkosivujen perustuksia, niiden kantavaa ideaa, mutta tavoitteemme ei ole tehdä valmista tuotetta. Jokaisen maakunnan omaksi työksi jää verkkosivujen tarkempi sisällöntuotanto ja asioinnin polkujen viimeistely. Jokaiselle maakunnalle jää myös vapaus tehdä sivuistaan oman brändi-ilmeensä mukaiset ja painottaa asioita omien tavoitteidensa mukaan.

Käynnissä olevassa valtakunnallisessa suunnittelussa Pohjois-Karjala siis jakaa verkkosivuihin liittyvää osaamistaan muiden maakuntien käyttöön. Toisaalta haluamme pitää kiinni hyviksi havaituista toimintatavoistamme.

Pohjois-Karjalassa laaja joukko julkisen puolen toimijoita on tehnyt verkkosivujen yhteistyötä jo vuosia. Toimintatapa on havaittu kustannustehokkaaksi. Järkevästä toiminnasta käy pitkälti kiittäminen Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy:tä (PTTK) ja maailmalla mainetta niittänyttä Valamis Group -yritystä. Näiden vedolla on luotu nykyinen verkkosivujen konsepti. Sen hyödyntäjiä ovat lähes kaikki Pohjois-Karjalan kunnat, Siun sote ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Käytännössä kyseiset toimijat tekevät verkkosivujaan yhteistyössä, jolloin hyvät ideat ja käytännöt levitetään sitten palveluina ja käytäntöinä koko asiakaskunnan hyödyksi. PTTK ja Valamis huolehtivat teknisestä ylläpidosta, tietoturvasta, testauksesta ja kehittämisestä.

Tällainen toimintatapa on nähty niin hyvänä, että halusimme lähteä mukaan kehittämään vastaavanlaista mallia myös maakuntatasolle. Kunnianhimoisena tavoitteena on luoda uudenlainen verkkopalvelu, jonka keskipisteenä olet sinä, maakunnan asukas.

 

(Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Karjaisessa 2.10.2018. Teksti on osa uudistusta käsittelevää kolumnisarjaa Maakunta uudistuu.)

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Maakuntien ATK etenee

Moni varmasti muistaa muutama vuosikymmen sitten käytetyn termin ATK eli automaattinen...

Muutoksen keskellä turhasta pois

Odotamme maakunnissa kuumeisesti eduskunnan päätöstä maakunta- ja sote-uudistuksen...

Sivu arviointi ja palaute