blogi pääkuva

angle-left

Blogit

Pohjois-Karjala on edelläkävijä uudistuksessa

Suomessa tehdään tällä hetkellä historiallista maakunta- ja sote-uudistusta. Suomalaiseen hallintoon luodaan kolmas taso eli maakunta, aiempien valtion ja kuntien lisäksi. Moni väittää, että kyseessä on vain uuden kalliin hallintohimmelin luominen.

Tämä ei pidä paikkaansa. Uudistuksessa hallintoa itseasiassa vähennetään ja se kootaan vain leveämmille hartioille. Pohjois-Karjalassa uuteen maakunnan organisaatioon siirretään sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi ELY-keskusten, maakuntaliiton, TE-toimiston, AVI:n ja kuntien tehtäviä. Samansisältöisten tehtävien yhdistäminen on järkevää. Työntekijöitä organisaatiossa tulee olemaan lähes 8 000.

Uudistus mahdollistaa voimavarojen kokoamisen. Maakunta pystyy palvelemaan nykyistä paremmin asukkaita sekä tarjoamaan elinkeinoelämälle ja yrityksille sujuvat julkiset palvelut.  Lisäksi esimerkiksi te- ja sote-palveluihin saadaan uusia mahdollisuuksia auttaa vaikeasti työllistyviä.

Pohjois-Karjalan maakunnasta tulee merkittävän kokoinen taloustoimija. Maakunnalla on vuositasolla lähes miljardin euron suuruinen budjetti. Ylintä päätösvaltaa tuosta budjetista sekä myös toiminnasta käyttää maakuntavaltuusto. Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään tänä vuonna 28. lokakuuta. Vaaliuurnille kannattaa siis suunnata.

Pohjois-Karjalalla on parin muun maakunnan kanssa etumatkaa valmistelussa. Haluamme olla rohkea edelläkävijä. Meillä on nyt muutoksen hetkellä ainutlaatuinen mahdollisuus miettiä paikallisia palveluja ja toimintoja puhtaalta pöydältä. Voimme luoda täysin uusia tapoja toimia tai pitää kiinni jo hyviksi havaituista tavoista. Raha ei riitä kaikkeen, silti monesti voimme tehdä asiat järkevämmin, tehokkaammin ja ennen kaikkea fiksummin.

Ennakkoluulottoman etenemisen sijaan olisimme toki voineet jäädä odottamaan etelästä tulevaa ohjeistusta.

Nyt meiltä haetaan oppia – ja erityisesti Siun soten ratkaisut kiinnostavat. Siun sote otti jo viime vuoden alussa varaslähdön sote-uudistuksessa. Lähtökohtana oli ajatus, että kaikki muuttuu, mutta samalla mikään ei muutu. Tavallinen pohjoiskarjalainen löytää edelleen palvelut läheltä omaa arkista asuinpaikkaansa.

Parin vuoden päästä Siun sotesta tulee osa maakuntaa. Vaikka iso osa työstä on jo tehty, on muutoksia vielä edessä, niistä keskeisimpänä asiakkaiden valinnanvapaus.

Siun sotea perustettaessa ja muutenkin pohjoiskarjalaisessa uudistuksessa keskeinen ajatuksemme on, että kun on vähän etukenossa, niin saa omat sormenjälkensä mukaan kansalliseen ratkaisuun.

Maan hallitus päättää nyt keväällä lait, jotka määrittelevät sen millaiseksi tämä uudistus lopulta muodostuu.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että pahimmat karikot on vältetty. Siksi jatkamme valmistelua Pohjois-Karjalassa vauhdikkaasti. Työnimi paikalliselle uudistukselle on Meijän maakunta. Uusi maakunta aloittaa 1.1.2020. Eli aivan kohta.

 

(Kolumni on julkaistu Sanomalehti Karjaisessa 28.1.2018 Teksti on osa uudistusta käsittelevää kolumnisarjaa.)

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Valon pilkahduksia

Tulen suoraan Pohjois-Karjalan ensimmäisistä aluekehittämiskeskusteluista. Päivä on pilvinen...

Sivu arviointi ja palaute