blogi pääkuva

angle-left

Blogit

Muutoksen keskellä turhasta pois

Odotamme maakunnissa kuumeisesti eduskunnan päätöstä maakunta- ja sote-uudistuksen lakipaketeista. Asia on poliittisessa päätöksenteossa ja laineet käyvät välillä aika korkeallakin. Julkinen kohina painottuu ongelmiin ja yksityiskohtiin.

Sote-palvelut tarvitsevat laajemmat hartiat, siitä aletaan olla samaa mieltä. Huolissaan voi kuitenkin olla, että seuraavan hallituksen tehtävälistalle ollaan ottamassa kyllä sote, mutta muusta uudistuksesta ei juuri puhuta.

Viivästyminen ja asioiden lykkääminen eivät ole ratkaisu, sillä julkisen sektorin on uudistuttava joka tapauksessa. Muutos on välttämätön, ja tämä muutos on jo kovaa vauhtia menossa.

Maakuntauudistus on paljastanut sen, että olemme Suomessa onnistuneet vuosikymmenten aikana luomaan varsin moniportaisen ja –tahoisen julkisen sektorin himmelin, jossa asioita katsotaan perinteisesti hallinnonaloittain. Nyt olisi tilausta yhtenäiselle valtioneuvostolle ja monialaiselle maakunnalle.

Ei ole mitään järkeä hoitaa saman asian eri puolia useassa eri aluehallinnon organisaatiossa ja juoksuttaa näin asiakasta ovelta toiselle. Meillä on maakunnassa valtavasti mahdollisuuksia hoitaa asiat yhdessä nykyistä järkevämmin ja tehokkaammin, oli kyse sitten työllisyyden hoidosta, yritysten kasvusta, rahoituspalveluista, ihmisten elämänhallinnasta, hyvinvoinnin edistämisestä, viljelijäpalveluista, kuljetuksista, kaavoituksesta, ilmastonmuutoksen hillinnästä tai varautumisesta poikkeusoloihin.

Sähköinen asiointi ja tiedonkeruu ovat valtavassa murroksessa. Tältäkään muutokselta ei voi sulkea silmiään. Monet asiat voidaan nykyisin hoitaa fiksummin kotoa käsin puhelimella tai netin kautta. Kun aiemmin tilastotiedot tulivat usean vuoden viiveellä, saadaan asiakkailta nykyisin tieto reaaliajassa. Kyse on pitkälti siitä, miten toimintaa osataan ja kyetään muuttamaan tämän tiedon pohjalta. Tässä yksityiset terveysfirmat ovat valovuosia edellä.

Mitä paremmin tieto liikkuu viranomaisten välillä, sitä parempaa ja hänelle sopivampaa palvelua asiakas saa.

Työelämän muutosvauhti on melkoinen. Varmaan jokainen meistä on huomannut omassa ja työyhteisön tehtävissä ja toimintatavoissa joitakin sellaisia rutiineja, jotka tuntuvat auttamattoman vanhanaikaisilta ja jopa tarpeettomilta. Maailma ympärillämme on vaan muuttunut ja ennen pitkää tärkeältä tuntunut asia on muuttunut vähemmän tärkeäksi tai jopa tarpeettomaksi. Ja uusia tärkeitä asioita nousee koko ajan.

Turha työ vie helposti energian uuden luomiselta. Jostain on siis luovuttava, jotta uudelle, uudistumiselle ja kehittymiselle on tilaa.

Ei siis kannata yritä padota liikkeellä olevaa vettä, sillä jossakin vaiheessa pato murtuu ja vesi syöksyy hallitsemattomasti eteenpäin. Mennään mieluummin myötävirtaan, uteliaina ja päättäväisinä uutta kohti. Kun teemme asiat fiksummin, voimme olla luottavaisia huomisen suhteen.

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Rakennetaan maakunnalle verkkosivut

Maakunta- ja sote-uudistuksen myötä satojen organisaatioiden tuottamat palvelut keskitetään...

Työn merkityksellisyys vaikuttaa työtehoon

Viime aikoina on uutisoitu maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutyön hidastumisesta...

Sivu arviointi ja palaute