blogi pääkuva

angle-left

Blogit

Meijän hyvinvointi kannattaa

Maakunta- ja sote-uudistus on ollut kahvipöytien kestoaiheena jo pidemmän aikaa. Pohjois-Karjalassa uudistus kulkee nimellä Meijän maakunta.

Erityisellä mielenkiinnolla sitä seurataan niillä työpaikoilla, joiden henkilöstö on itse muutoksen kohteena. Kahvihuoneiden vedonlyöntikertoimet uudistuksen toteutumisen todennäköisyydestä ovat heilahdelleet samaan tahtiin valtakunnallisen keskustelun kanssa. Henkilöstössä uudistuksen etenemistä seurataan odottavin, ehkä ristiriitaisinkin tuntein.

Toimialasta riippumatta muutokset työelämässä ovat arkipäivää. Jokainen työntekijä on saanut niistä osansa. Muutosten tarpeellisuutta ei ehkä aina jaksa ymmärtää, mutta useimmat ovat hyväksyneet muutokset väistämättömäksi osaksi työtä. Siitäkin huolimatta monen työntekijän toive on saada edes hetki työrauhaa ja aikaa toipua edellisestä muutoksesta ennen seuraavaa. Siun soten perustamisen jäljiltä on pöly vasta laskeutumassa ja samaan aikaa valmistellaan jo maakunta- ja sote-uudistusta. Vähemmästäkin herää huoli, kuinka henkilöstö ja esimiehet jaksavat muutosten läpi.

Uudistuksissa on vaarana, että valmisteluvastuu kasautuu kerta toisensa jälkeen samoille henkilöille. Valmistelupöydissä on heitetty useampaankin kertaan epäilys, lähdetäänkö tähän uudistukseen loppuun ajetuin hevosin. Perustuslakivaliokunnan tarjoama vuoden jatkoaika valmisteluun toi tervetulleen helpotuksen, vaikkei valmistelu missään vaiheessa pysähtynytkään. Ilahduttavasti valmisteluun on löytynyt uusia virkeitä voimia. Myös konkarit ovat antaneet asiantuntemuksensa käyttöön. Pyörää, tai tässä tapauksessa sotea, ei tarvitse keksiä uudestaan. Tarkoitus ei kuitenkaan ole pitää pyörää ennallaan vaan parannella sitä entisestään.

Jokaisella työntekijällä on tarve tehdä mielekästä työtä ja saada aikaa tuloksia. Työssään hyvin viihtyvä ihminen jaksaa palvella myös asiakasta. Neuvoloissa tämä on tiedetty jo pitkään. Tyytyväinen äiti tarkoittaa tyytyväistä ja hyvinvoivaa lasta. Yksittäiset asiakaskokemukset leimaavat nopeasti koko organisaation, hyvässä ja pahassa. Ei siis ole yhdentekevää, kuinka henkilöstö otetaan mukaan uudistuksen suunnitteluun ja kuinka jaksamisesta pidetään huolta.

Meijän maakunnan valmistelussa henkilöstön ja työhyvinvoinnin rooli on tunnistettu. Hyvinvointia ei kuitenkaan tehdä paperilla vaan arjessa, hyvällä johtamisella ja esimiestyöllä. Toteutuakseen työhyvinvointi edellyttää sitoutumista sekä uudistuksen että tulevan maakunnan johdolta. 

Kahvihuoneiden vedonlyöntituloksia ja eduskunnan päätöksiä odotellessa valmistelutyö jatkuu, toivottavasti ei pakolla vaan uudistuksen halusta. Uudistuksen lopputeksteissä on voitava todeta, ettei uudistuksen toteutuksessa vahingoitettu sen enempää asiakaspalvelua, keskinäistä yhteistyötä kuin työntekijöiden jaksamistakaan.

 

(Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Karjaisessa 4.5.2018. Teksti on osa uudistusta käsittelevää kolumnisarjaa Maakunta uudistuu.)

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Päivä kerrallaan, kahta ei millään

Naapurin Antti kertoi tarkkailevansa kuunkiertoa ja tunnistavansa myös sen, milloin pyryttää...

Tarvitaan maakunnallinen kesätyöseteli

Maakunta- ja sote-uudistus on ollut isosti esillä kevään otsikoissa niin paikallisesti kuin...

Sivu arviointi ja palaute