blogi pääkuva

angle-left

Blogit

Maakuntien ATK etenee

Moni varmasti muistaa muutama vuosikymmen sitten käytetyn termin ATK eli automaattinen tietojen käsittely. Tuolloin ensimmäisiä työpöydälle juuri ja juuri mahtuvia tietokoneita opeteltiin käyttämään, niin työpaikoilla kuin kotioloissa. Yllättäen ATK on alkanut jälleen nostamaan päätään. Nykyään tunnemme kyseisen termin päivitetyt versiot kuten digitalisaatio tai ICT, jotka liittyvät yleisesti kaikkeen tieto- ja viestintätekniikkaan. Ehkä ATK terminä onkin jo vanhentunut ja kaivannut päivitystä. Mutta on myös hullunkurista, että juuri kehittyvän teknologian myötä olemme vasta nyt luomassa todellista automaatiota mm. keinoälyn ja älykkäiden algoritmien avulla.

Nykyään kaikkeen uuden kehittämiseen liittyy vahvasti juuri digitalisaatio ja sen tuomat mahdollisuudet tehdä asioita ja tuottaa palveluja toisella tavalla – modernimmin ja kevyemmin. Monet digitalisaatioon liittyvät asiat, ainakin nuoremmalle sukupolvelle, ovat jo arkipäivää ja itsestään selvyyttä, kun taas jotkut ottavat aiheeseen vasta ensi askeleita.

Olemme maakunnassamme valmiita tukemaan näitä ensi askeleiden ottajia, kuten esimerkiksi starttaava Digituen pilotti -hanke ja moni muu järjestöjen sekä oppilaitosten tekemä ahkera työ osoittaa. Toisaalta maakunta- ja sote-uudistuksen keskustelun käydessä kuumana, taustalla tehdään myös paljon sellaista yhtenäistämistä ja kehitystyötä digitalisaation saralla, jota täytyy tehdä kaikesta huolimatta. Kehityksen pyörät eivät voi pysähtyä.

Tulevaisuudessa yhtenä tavoitteena on ottaa käyttöön parempia ja tehokkaampia toimintatapoja. Se tarkoittaa mm. enemmän sähköisiä palveluja ja parempaa tiedon hyötykäyttöä, mutta myös vanhojen tietorakenteiden ja järjestelmien yhtenäistämistä. Siinä riittää työtä, sillä Suomi on erilaisia tietojärjestelmiä pullollaan.

Maakuntamme osalta ICT-asiat ovat hyvässä kunnossa ja asioita on tehty pitkään hyvässä yhteistyössä. Emme enää painiskele samanlaisten asioiden ympärillä kuin monet muut maakunnat, joissa vielä esimerkiksi yhtenäistetään sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmiä. Me olemme tehneet tämän työn Siun soten perustamisen aikana. 

Emme kuitenkaan voi tuudittautua nykyiseenkään tilanteeseen. Onhan kummallista, että voimme halutessamme suorittaa lainaneuvotteluja pankkiemme kanssa videon välitteisesti kotisohvaltamme, mutta joudumme edelleen jonottamaan puhelimessa yrittäessämme varata aikaa hammaslääkärille.

Elämme tällä hetkellä mielenkiintoisia aikoja, kun Suomi Oy Ab:ssa ollaan tekemässä suurinta muutosta vuosikymmeniin. Samaan aikaan toimintatavat muuttuvat yhä nopeammalla tahdilla. Nämä kaksi asiaa liittyvät todella tiivisti yhteen, sillä kaiken uudistamisen keskellä täytyisi varmistaa osaaminen, yhdenvertainen saatavuus, yhteydensaanti ja elinvoimainen maakunta tulevaisuudessakin. Näitä asioita voidaan parantaa juuri digitaalisin keinoin - eli vanhalla tutulla ATK:lla.  

 

(Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Karjaisessa 1.9.2018. Teksti on osa uudistusta käsittelevää kolumnisarjaa Maakunta uudistuu.)

Lisää kommentteja

MK
Matti Kärkkäinen 3 Vuodet sitten

Mitähän vaikutusta mahtaa maakunta uudistuksella olla, jos sellainen tulee on perustettavana olevaan  Etelä-Karjalan Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan ITC/talushallinon jättiyksikköön.

Käsitykseni mukaan Etelä- Karjala ei ainakaan kuulu suunnitteilla olevaan "meijän maakuntaan"  

00
Rauno Jussila 3 Vuodet sitten vastais Matti Kärkkäinen n.

Kyseinen yritysten yhdistyminen ei liity suoranaisesti maakuntauudistukseen eli yritykset ovat itse edenneet tähän suuntaa. Me uudistusta valmistelevat emme ole olleet mukana asiassa, mutta toki olemme olleet siitä tietoisia.

Jos uudet maakuntaorganisaatiot muodostetaan niin niistä tulee omistajia tähän ICT/Talous-yritykseen (ja toki omistajatahoja on muitakin.)

Jos haluatte asiasta tarkempaa tietoa niin kannattaa kääntyä PTTK:n toimitusjohtaja Kari Alvilan tai Siun Talouden toimitusjohtaja Anne Kososen puoleen.

Terveisin viestintäpäällikkö Rauno Jussila maakunta- ja sote-uudistuksesta.

00

Lisää blogeja.

Osallisuus on kaikkien asia

Maakunta- ja sote-uudistuksessa asukkaiden osallisuus on keskiössä. Osallisuudella...

Rakennetaan maakunnalle verkkosivut

Maakunta- ja sote-uudistuksen myötä satojen organisaatioiden tuottamat palvelut keskitetään...

Sivu arviointi ja palaute