ajankohtaista pääkuva

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjalassa oltiin laudan äärellä keskustelemassa osallisuudesta

Pohjois-Karjalassa oltiin laudan äärellä keskustelemassa osallisuudesta

Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelijat totesivat osallisuuspelin erittäin toimivaksi työkaluksi, kun pohditaan osallisuutta tulevassa maakunnassa. Kuntaliiton kehittämä peli oli kahden työryhmän kenttätestissä Joensuussa kesäkuun alussa. Testauksen jälkeen uudistuksen valmistelijat hankkivat kuusi pelilautaa ja antavat niitä nyt lainaan kunnille ja järjestöille.

Osallisuuspeli tarjoaa rungon ja raamit keskustelulle osallisuuden mahdollisuuksista ja toteuttamisesta. Peli auttaa pohtimaan mitä osallisuus tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on. Samalla käydään läpi millaisia osallisuuden muotoja maakunnassa on jo käytössä, missä ollaan vahvoilla ja mitä pitäisi kehittää. Pelin äärellä oltiin tasavertaisina – kaikki toimijat olivat kumppaneina käsittelemässä asioita. Pelin lopussa mietittiin kehittämiskohteita eteenpäin vietäväksi.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Päivi Kurikka totesi tilaisuuden aluksi, että kunnissa ja järjestöissä on jo vuosia tehty erilaisia työkaluja, joilla asukkaita saadaan enemmän pohtimaan yhteisiä asioita. Nyt sitten siirretään kuntatasolla toimivia käytäntöjä maakuntiin.

- Peli toimii parhaiten 4-8 henkilöllä, joista jokainen on vuorollaan yhden pelivaiheen vetäjä. On hyvä, jos jokaisella peliryhmällä on oma fasilitaattori ohjaamassa pelaamista ja kirjaamassa asioita muistiin. Kesto pelille on maksimissaan noin kaksi tuntia. Selvästi huomasi, että pelillisyys helpotti osallisuuteen liittyvien asioiden avointa keskustelua ja innosti uuden ideointia, kertoi osallisuusasiantuntija Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutiimistä.

- Huomasimme pelin aikana, että suunnitteluosallisuuden toteuttamisessa meillä on eniten kehittämistä ja siihen olisikin ollut pelin aikana hyvä pysähtyä pidemmäksi aikaa.

- Uudistuksen myötä osallisuus haastaa meidät kaikki täysin uudella tavalla. Menetelmiä, keinoja ja välineitä on jo olemassa paljon. Pelin avulla saamme hyvät käytännöt näkyviksi ja jokainen pystyy miettimään oman työn kautta, miten itse kukin voi osallisuutta edistää.

--

Osallisuuspelin voi saada lainaan Maarita Mannelinilta

Osallisuuspelin voi ladata veloituksetta Kuntaliiton nettisivuilta

Sivu arviointi ja palaute