ajankohtaista pääkuva

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjalassa maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutyö paketoidaan hyötykäyttöön

Pohjois-Karjalassa maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutyö paketoidaan hyötykäyttöön

Valtakunnallinen maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu nykyisten lakiesitysten mukaan päättyi tänään. Pohjois-Karjalassa uudistuksen valmistelun aikana tehdystä työstä halutaan ottaa kaikki irti.

- Uudistuksen valmistelun tulokset kootaan ja tehty työ hyödynnetään. Työlle löytyy ja on jo löytynyt hyötykäyttöä, kertoo Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Pekka Kuosmanen.

- On tärkeää muistaa, että Siun soten toiminta jatkuu uudistuksen kaatumisesta huolimatta pitkälti nykyisellään. Tehdyillä toimenpiteillä on onnistuneesti nostettu Siun soten kilpailukyky uudelle tasolle.

Pohjois-Karjala oli ensimmäisiä maakuntia Suomessa, joka kokosi kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen. Siun sote käynnistyi vuoden 2017 alussa ja sosiaali- ja terveyspalvelut, keskussairaala, pelastuslaitos ja ympäristöterveys ovat nyt yhdessä paketissa.

- Valmistelutyömme yksi ydin oli, että muodostimme Pohjois-Karjalalle yhteisen tilannekuvan, joka avasi näkymää siihen, missä nyt ollaan ja mitä pitää jatkossa tehdä. Valmistelu mahdollisti myös sellaisten kokonaisuuksien eteenpäin viemisen, joille ei ennen löytynyt kotipesää. Toivomme, että mukana olevat toimijat jatkavat kehitystyötä.

- Valmistelun aikana maakuntaliitto, ELY-keskus, TE-toimisto ja kunnat tekivät ainutlaatuista yhteistyötä mm. työllisyyteen ja maakunnan elinvoiman vahvistamiseen liittyen. Sikäli uudistuksen kaatuminen uhkaa monialaisesta maakunnasta saatavia toiminnallisia hyötyjä, Kuosmanen toteaa huolestuneena.

Myös ICT-valmistelu on hyödynnettävissä. Uudistustyön aikana on tehty laajaa ICT-järjestelmiin liittyvää työtä, niitä on sekä uusittu että ylipäätään järkeistetty. Järjestelmät liittyvät erityisesti soteen, mutta myös henkilöstöhallintoon, asiakirjahallintoon, verkkosivuihin, logistiikan toiminnanohjaukseen ja tilojen automaattiseen valvontaan jne.

Tukipalvelujen järjestämisen suurta kokonaisuutta on Pohjois-Karjalassa perattu onnistuneesti. Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy, Siun Talous Oy ja Saimaan talous ja tieto Oy fuusioituivat Meidän IT ja talous Oy:ksi ja uusi yhtiö aloitti toimintansa vuoden 2019 alusta. Yhteisen yhtiön etuna on ennen kaikkea palveluvolyymien kautta saatava kustannustehokkuus sekä mahdollisuudet vahvistaa monialaista osaamista.

Sivu arviointi ja palaute