ajankohtaista pääkuva

Ajankohtaista

angle-left Agentin terveiset

Agentin terveiset

Suomen kaikissa maakunnissa on lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa (LAPE) viety eteenpäin yhdessä ja moniammatillisesti. Muutoksen tukena ovat olleet myös kaikille avoimet ja kansalliset LAPE-päivät. Elokuun päivillä hankepäällikkö Maria Kaisa Aula (STM) totesi avauspuheenvuorossa, ettei LAPE lopu, vaan se muuttaa muotoaan. Kahden toimintavuoden aikana näin suuren muutoksen tekeminen on saanut hyvän alun, joka jatkuu monin eri tavoin myös tulevina vuosina alueellisesti ja kansallisen tuen turvin.

Muutostyön jatkuvuudesta muistutti myös sote-muutosjohtaja Sinikka Salo, joka tarkasteli asiaa maakunta- ja sote-uudistuksen kautta. Sinikka Salo muistutti, että lapsen arkiympäristö ei ole sote vaan se on koti, perhe ja varhaiskasvatus. Samaan teemaan pureutui Lapset puheeksi -kouluttaja ja menetelmän ”isä” FT, VET perhepsykoterapeutti Mika Niemelä. Hänen mukaansa lapsen toimiva arki on kaikista tärkein asia ja tätä arkea on tuettava yhteisesti.

Sinikka Salo haastoi tulevaisuutta myös sote- ja maakuntauudistuksen kautta. Hänen mukaansa tulevaisuudessa maakunnalla on vastuu palveluista ja palvelujen saavutettavuudesta, palvelun laadusta ja vaikuttavuudesta. Unicefin Ira Custódio vastasi omalta osaltaan lapsen oikeusperusteisen toimintatavan kautta tähän haasteeseen kertomalla uudesta, Kohti lapsiystävällistä maakuntaa –ohjeistuksesta, joka on löydettävissä täältä.

LAPE-päivien aikana saimme nauttia monista muistakin mieleenpainuvista puheenvuoroista, jotka koskivat yhteensovittavaa johtamista, verkostojohtamista ja monitoimijaista arviointia, vain muutamia teemoja mainitakseni. Lopuksi on pakko yhtyä vielä Mika Niemelän lanseeraamaan parahdukseen. Hänen mukaansa lapsen ensimmäinen parahdus on kutsu vuorovaikutukseen, josta lapsi lähtee kehityksen mäkeä ylöspäin. Haastan teidät kaikki mukaan tähän parahdukseen, jossa kehitämme yhdessä ja vahvassa vuoropuhelussa askel kerrallaan entistä lapsiystävällisempää maakuntaa.

Muutosagentti Anne Frimodig, LAPE-hanke
p. 050 463 3449

Sivu arviointi ja palaute