Yhteishankinta II

Pohjois-Karjalassa kokeiltiin yhteishankintoja uutena toimintatapana

Aurinkovoimaloiden yhteishankinnat ovat antaneet sysäyksen kokonaan uudelle toimialalle. Yhteishankinnat ovat kasvattaneet aurinkovoimalamarkkinoita merkittävästi ja avanneet markkinoita uusille alueille. Kokemukset ovat osoittaneet, että vähähiiliset kokeilut ilmastonmuutoksen hillinnässä kannattavat. Yhteishankinnan välittömänä hyötynä saavutetaan alhaisempi ostohinta, mutta arvokasta on myös kumppaneilta ja järjestäjiltä saatu tuki ja tieto. Muutama aktiivinen toimija riittää hankinnan käynnistämiseen. Prosessi on yksinkertainen: kuka tahansa voi järjestää yhteishankinnan ja etenkin osallistua sellaiseen. Hyviä kokemuksia ja ohjeita on koottu HINKU-foorumin sivuille.

Suomessa on järjestetty aurinkovoimaloiden yhteishankintoja vuodesta 2012 lähtien kaikkiaan noin 20 ja niissä on hankittu satoja aurinkovoimaloita. Suomessa on tällä hetkellä arviolta noin 3 000 aurinkovoimalaa, joten yhteishankintojen vaikutus määrään on ollut merkittävä. Viime vuosina useissa HINKU-kunnissa on ollut mahdollista osallistua yhteishankintoihin ja näissä kunnissa onkin asukasta kohden selvästi enemmän aurinkovoimaloita.

Kotitaloudet ja yritykset kimpassa

Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa -hanke toteutti aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinnan kotitalouksille ja yrityksille Pohjois-Karjalan HINKU-kunnissa. Syksyllä 2016 käynnistyneessä kimppahankinnassa kilpailutettiin kolme eri järjestelmäkokovaihtoehtoa avaimet käteen periaatteella.

"Tarkoituksena oli tehdä hankinnasta mahdollisimman helppo ja saada hintaetua tilaajille tilauskoon kasvaessa. Asennukset pääsivät käynnistymään huhtikuussa, vaikka talvi ei vielä silloinkaan ollut otettaan hellittänyt", kuvailee projektipäällikkö Anniina Kontiokorpi Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Alkuvaiheessa mukaan lähti 36 rohkeaa kiinteistön omistajaa: Joensuusta (12), Kiteeltä (4), Kontiolahdelta (2), Lieksasta (2), Liperistä (4), Nurmeksesta (3), Outokummusta (1), Tohmajärveltä (5) sekä Valtimolta (2). Kilpailutettu asennusteho oli noin 120 kWp. Kilpailutuksen voitti LEM-KEM Oy.

"Yhteishankinnasta tuli paljon kyselyjä vielä alkuvuoden ja kevään aikana. Hankintaan pääsi mukaan toukokuun loppuun asti ja kaikkiaan mukaan lähti neljäkymmentäyksi kiinteistöä", kertoo tutkija Anna-Maria Rauhala Suomen ympäristökeskus SYKEstä.

Nyt voidaan jo nähdä, että puolueettomalle asiantuntija-avulle ja kilpailutukselle oli tarve, vaikka aurinkosähköjärjestelmien kysyntä on ilman erillistä yhteishankintaakin merkittävässä kasvussa. Mukaan lähteneet saivat arviolta noin 30 % hintaedun keskimääräisiin markkinahintoihin verrattuna. Aurinkovoimala on investointi, joka tulee olemaan kiinteä osa kiinteistöä vuosikymmeniä.

"Kannattavammin raha makaa katolla kuin nollakorkoisella tilillä. Aurinkopaneelit nostavat kiinteistön arvoa ja samaan aikaan pienentävät kesän sähkölaskua", laskee Rauhala.

"Saavutimme yhteishankinnan tavoitteet ja saimme Pohjois-Karjalaan lisää hajautettua, uusiutuvaa energiaa", päättää Kontiokorpi.

Julkiselle sektorille oma yhteishankinta

Kunnat, kuntayhtymät, kuntien omistamat yritykset ja seurakunnat voivat osallistua Suomen ympäristökeskuksen ja KL Kuntahankinnat Oy:n järjestämään aurinkosähkövoimaloiden yhteishankintaan ilman omaa kilpailutusta. Sopimukseen voi liittyä koska tahansa vuoteen 2020 asti ja jatkossa koko nelivuotisen sopimuskauden ajan. Tällä hetkellä mukana on noin 40 kuntaa. Voimaloiden määrä on noin 100 ja niiden yhteenlaskettu teho on 1,7 MWp. Laitetoimittaja on GreenEnergy Finland Oy (GEF). Pohjois-Karjalassa aurinkosähköjärjestelmiä saadaan ainakin Valtimon, Nurmeksen ja Joensuun Tiedepuisto Oy:n kiinteistöihin.