hinku-kunnat pääkuva

Pohjois-Karjalan HINKU-kunnat

Pohjois-Karjalan HINKU-kunnat

Hankkeen ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tavoitteena on tehdä Pohjois-Karjalasta ensimmäinen HINKU-konseptin mukainen maakunta. Maakuntahallitus on esittänyt kaikille Pohjois-Karjalan kunnille HINKU-verkostoon liittymistä. Tällä hetkellä mukana on yhdeksän kuntaa kolmestatoista. Kaikkiaan HINKU-kuntia Suomessa on 38.                                                                                                                                            

Pohjois-Karjalan kunnista HINKU-verkostoon ovat liittyneet Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Tohmajärvi ja Valtimo. Pohjois-Karjala on ainutlaatuinen alue kansallisesti ja myös kansainvälisesti, koska HINKU-kunnat kattavat yli 80 % Pohjois-Karjalan pinta-alasta maantieteellisesti ja 84 % väestöstä.

HINKU-hankkeessa päätavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Karjalassa kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 2007-2015 välisenä aikana keskimäärin 27 %. Eniten päästöt ovat vähentyneet Kiteellä ja Lieksassa, joissa molemmissa vähennys on ollut 36 %, Joensuussa ja Outokummussa 31 %. Keskimäärin HINKU-kunnissa kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 29 %.

Päästövähennyksen lisäksi tärkeänä näkökulmana toiminnassa on kuntatalouden kohentaminen sekä aluetalouden ja elinkeinojen kehittäminen. Uusiutuva energia, energiatehokkuus ja cleantech mahdollistavat kiinteistöjen käyttökulujen pienentämisen investointien kohtuullisella takaisinmaksuajalla sekä uusien työpaikkojen ja elinkeinomahdollisuuksien kehittymisen.           

khk-päästöt

 

Sivu arviointi ja palaute