Tilastot sivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Tilastot

Tilastot

Kokoamme ja ylläpidämme lukuisia tilastoja Pohjois-Karjalan kehityksestä. Tilastotietoja kootaan muun muassa väestökehityksestä, koulutuksesta, työllisyydestä, elinkeinoelämän kehityksestä ja alue- ja kuntataloudesta.

Muuttoliike koheni, mutta väki väheni

Muuttoliike koheni, mutta väki väheni

 

Tilastokeskus julkisti vuoden 2018 lopulliset väestönmuutostiedot. Pohjoiskarjalaisia oli viime vuoden lopulla 162 240. Maakunnan väestömäärä laski vuoden 2018 aikana kaikkiaan 746 hengellä eli väestötappio oli 353 henkeä pienempi kuin vuonna 2017. Muuttoliike oli kahden vuoden tauon jälkeen jälleen voitollinen, mutta luonnollinen väestömuutos pahasti pakkasen puolella.

Luonnollisen väestönmuutoksen osalta vuoden 2018 luvut olivat ennätyksellisen heikkoja. Syntyneiden määrä (1 217) oli jälleen Pohjois-Karjalan tilastohistorian pienin ja kuolleiden määrä (2 056) puolestaan suurin, joskin vuoden 2016 ennätys ylittyi vain niukasti. Kaikkiaan luonnollinen väestömuutos pienensi maakunnan väestömäärää 839 hengellä, mikä sekin on valitettavasti uusi ennätys.

Muuttoliikeluvut olivat tällä kertaa kohtuullisia. Maan sisäinen nettomuutto oli toki negatiivinen (-187), mutta muuttotappio oli selvästi pienempi kuin parina edeltävänä vuotena. Tähän vaikutti sekä lähtömuuton pieneneminen, että tulomuuton kasvu, jossa näkyi mm. Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksen siirtyminen Joensuuhun.

Nettomaahanmuutto on kuluvalla vuosikymmenellä kasvattanut maakunnan väestöä noin 400 hengellä vuodessa, vuonna 2018 luku oli hieman pienempi (+276). Se riitti kuitenkin nostamaan Pohjois-Karjalan muuttovoittomaakunnaksi. Kaikkiaan muuttovoittoa kertyi 89 henkeä.

Positiivinen muuttoliike keskittyi Joensuuhun, jonka muuttovoitto oli ennätykselliset 600 henkeä. Kokonaisväkiluku kasvoi Joensuun (+484) lisäksi vain Kontiolahdella (+19).

Suomen väkiluku kasvoi vuoden 2018 aikana 4 789 henkeä. Kasvun taustalla oli nettomaahanmuutto (+11 958) vaikka muuttovoitto Suomeen vähenikin selvästi (-19 %). Luonnollinen väestönmuutos oli myös koko maan tasolla negatiivinen, syntyneitä oli 6  950 vähemmän kuin kuolleita.

 

 

Asuminen, elinolot ja väestö

Kansiot
 • thumbnail
  Juuri nyt käyttäjältä

  {title}

 • Kuntatilastot

  Kansiot
 • thumbnail
  Juuri nyt käyttäjältä

  {title}

 • Työpaikat, työllisyys ja koulutus

  Kansiot
 • thumbnail
  Juuri nyt käyttäjältä

  {title}

 • Sivu arviointi ja palaute