Maakuntakaava 2040 sivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Pohjois-Karjalan maakuntakaava 2040

Pohjois-Karjalan maakuntakaava 2040 hyväksytty

Pohjois-Karjalan maakuntakaava 2040 hyväksyttiin maakuntavaltuuston kokouksessa maanantaina 7.9.

Kun maakuntakaava on saanut lainvoiman, se kumoaa kaikki voimassa olevat maakuntakaavat eli neljä vaihemaakuntakaavaa. Vain kolmannen vaihemaakuntakaavan tuulivoimaloiden alueet jätetään edelleen voimaan. Kyseessä on siis koko Pohjois-Karjalan kattava ja kaikki keskeiset maankäytön teemat käsittävä kokonaismaakuntakaava.

Maakuntavaltuuston hyväksymät kaava-asiakirjat ovat maankäyttö- ja rakennuslain 29 §:n mukaisesti kaavakartta, maakuntakaavamerkinnät ja -määräykset sekä kaavaselostus liitteineen. Maakuntakaavassa 2040 on voimassa olevaan maakuntakaavatilanteeseen nähden sekä samansuuntaisesti esitettäviä että muuttuvia ja uusia merkintöjä. Tiettyjä merkintöjä on poistettu selkeyden vuoksi kaavakartalta, mutta ne esitetään kaavaselostuksessa ja selostuksen liiteosiossa 1.

Kaava-asiakirjat on esitetty nettisivuilla toistaiseksi maakuntavaltuuston aineistoilla. Lopulliset taitetut aineistot tullaan päivittämään nettisivuille, kunhan ne ovat valmiina. 

Maakuntakaavan laatiminen on ollut pitkä prosessi, se käynnistettiin joulukuussa 2015. Eri vaiheiden jälkeen se oli maakuntahallituksen käsittelyssä 18.5.2020.

 

Maakuntakaava 2040 taustaa

Mitä maakuntakaava pitää sisällään?

Kaavassa otetaan kantaa ylimaakunnallisiin kehittämisvyöhykkeisiin, maakunnan kehittämisen kohdealueisiin, rakentamisalueiden merkintöihin, yhteysverkkoihin, kulttuuriympäristöihin, luonnonvarojen käyttöön, luonnonsuojeluun ja arvokkaisiin luontoalueisiin, erityistoimintojen alueisiin sekä rantoihin, virkistykseen ja matkailuun sekä reitistöihin.

Uusia merkintöjä ovat mm. liikenteen kehittämiskäytävät (Kuutoskäytävä ja Ysikäytävä) ja Kolin kehittämisen kohdealue. Rajanylityspaikoista esitetään kansainvälistä rajanylityspaikka Tohmajärven Niiralaan ja kansainvälisesti kehitettäväksi Lieksan Inaria. Kolin ja Vuonislahden sekä Lieksan keskustan väliselle liikenteelle osoitetaan ympärivuotinen yhteystarve.

Kulttuuriympäristöihin ja maisema-alueisiin tuli vähän muutoksia, mutta esimerkiksi Ilomantsin sotahistoriatiestä on laadittu kattava esitys selostukseen ja liiteosioon. Uusia luonnonsuojelualueita on kuusi kappaletta ja Luo1-kohteita kolme kappaletta. Saimaannorppa ja arvokkaat pienvedet huomioidaan Alu-merkintänä.

 

Maakuntakaava 2040 käynnistyi joulukuussa 2015, ja se on ollut nähtävillä ja lausunnoilla aloitusvaiheessa 2016, luonnosvaiheessa 2018 ja nyt viimeiseksi ehdotusvaiheessa 2019/2020. Ohjausryhmä ja maakuntakaavatyöryhmä ovat kokoustaneet lukuisia kertoja vuosien aikana, ja työn taustalla on lisäksi ollut vaikutusten arviointiryhmä ja useita teemakohtaisia asiantuntijaryhmiä kaupan ryhmästä rantatyöryhmään. 

Hyväksytty kaava-ainesto

Kaavaehdotuksen asiakirjat

Kaavaluonnoksen asiakirjat

Selvitykset (tausta-aineistot)

Kansiot
Asiakirjat
Näytetään tulokset 1 - 9 / 9
 • thumbnail
  Juuri nyt käyttäjältä

  {title}

 • Lisätietoja

  Timo Korkalainen

  Timo Korkalainen

  aluesuunnittelupäällikkö
   045 663 5376
  timo.korkalainen@pohjois-karjala.fi
  Maakuntakaavoitus, alue- ja yhdyskuntarakenne.

  Jukka Nykäsen kuva

  Jukka Nykänen

  ympäristöasiantuntija
   050 412 0717
  jukka.nykanen@pohjois-karjala.fi
  Maakuntakaavoitus, kulttuuri- ja luonnonympäristö, vaikutusten arviointi, riista- ja suurpetoasiat.

  Jyrki Suorsan kuva

  Jyrki Suorsa

  liikenneasiantuntija
   050 466 8511
  jyrki.suorsa@pohjois-karjala.fi
  Maakuntakaavoitus, yhteysverkot, liikennejärjestelmätyö.

  Heikki Viinikan kuva

  Heikki Viinikka

  maankäyttöasiantuntija
   050 593 7269
  heikki.viinikka@pohjois-karjala.fi
  Maakuntakaavoituksesssa virkistys ja reitistöt, paikkatieto., Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

  Sivu arviointi ja palaute