maakuntauudistus pääkuva

Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa

Mikä on Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistus

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu on hyvässä vauhdissa koko maassa. Pohjois-Karjalalla on parin muun maakunnan kanssa etumatkaa valmistelussa. Meillä Siun sote otti jo vuoden 2017 alussa varaslähdön sote-uudistuksessa.

Maakunta- ja sote-uudistuksessa suomalaiseen hallintoon luodaan kolmas taso eli maakunta, aiempien valtion ja kuntien lisäksi. Uusi organisaatio aloittaa tämänhetkisen tiedon mukaan 1.1.2021. Olemme Pohjois-Karjalassa työstäneet laajalla asiantuntijajoukolla sitä, miten tehtävät ja palvelut kannattaa järjestää paikallisesta näkökulmasta. 

Pohjois-Karjalassa valmistelua on kutsuttu Meijän maakunta -työnimellä. Pohjois-Karjala haluaa olla rohkea edelläkävijä uudistuksessa. Pidämme kiinni hyviksi havaituista tavoista tehdä asioita, mutta etsimme samalla uusia toimintatapoja ennakkoluulottomasti.

Pohjois-Karjalassa uuteen maakunnan organisaatioon siirretään sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi ELY-keskusten, maakuntaliiton, TE-toimiston, AVI:n ja kuntien tehtäviä. Samansisältöisten tehtävien yhdistäminen on järkevää. Se ei tarkoita kustannussäästöjä vaan pikemminkin tuo maakuntakoneeseen lisää tehokkuutta. 

Kyseessä on historiallinen muutos, joka koskettaa tavalla tai toisella suurta osaa maakunnan väestä. Suomen eduskunta päättää lait, jotka määrittelevät sen millaiseksi uudistus lopulta muodostuu. Tulemme sitten järjestämään eri puolilla Pohjois-Karjalaa yleisötilaisuuksia, joissa kerromme asiasta tarkemmin.

 

Sivu arviointi ja palaute