Satamanosturi kahden suuren tukkipinon välissä.

Yritys­sek­torin kokonais­lii­ke­vaihto laski 5,6 prosenttia Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan yritys­sek­torin kokonais­lii­ke­vaihto laski 5,6 prosenttia vuoden 2023 loppu­puo­lis­kolla. Luku tiivistää hyvin ne haasteet, joiden kanssa viime aikoina on jouduttu elämään. Venäjän hyökkäys­sodan monet vaiku­tukset näkyvät maakunnan yrityk­sissä, vaikka sinnit­telyn ohessa on raken­nettu myös uutta. Koko Suomen vaikeasta tilan­teesta kertoo se, että koko maan tasolla liike­vaihdon kehitys oli tällä kertaa heikompaa kuin Pohjois-Karjalassa. 

Tilas­to­kes­kuksen tuoreiden suhdan­ne­tie­tojen mukaan Pohjois-Karjalan luvut olivat heikkoja monilla keskei­sillä toimia­loilla vuoden 2023 toisella puolis­kolla. Muun muassa teolli­suu­dessa 11,9 prosentin liike­vaihdon lasku tarkoitti euroina yli 200 miljoonan loven synty­mistä. Raken­ta­mi­sessa liike­vaihto laski 4,6 % ja laajassa muiden palve­luiden toimia­la­ryh­mässä 1,5 %. 

Kaikilla toimia­loilla ei sentään menty alaspäin, yritysten liike­vaihto kasvoi mm. metsä­ta­lou­dessa ja puunkor­juussa (+4,6 %) ja kaivos­toi­min­nassa (+4,5 %). Kasvua­loja löytyi myös yksit­täi­siltä teolli­suuden alatoi­mia­loilta, vahvimpia liike­vaihdon kasvu­luvut olivat muiden koneiden ja laitteiden valmistuksessa. 

Myönteistä oli sekin, että kokonais­lii­ke­vaihdon laskusta huoli­matta henki­löstön määrä kasvoi (+1,5 %). 

- Valopil­kuista huoli­matta kehitys oli kaiken kaikkiaan molli­voit­toista. Sekin on muistet­tava, että inflaa­tio­vauhti oli viime vuoden jälki­puo­lis­kolla keski­määrin viiden prosentin tuntu­massa eli reaali­hin­tainen kehitys oli vielä nyt julkais­tuja lukuja vaisumpaa, toteaa maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.

Koko maan tasolla liike­vaihdon kehitys oli tällä kertaa heikompaa kuin maakun­nassa, liike­vaihto laski 7,6 %.

- Vaikka ero koko maahan näin ollen aavis­tuksen supistui, se oli ehtinyt aiemmin kasvaa sen verran suureksi, että Pohjois-Karjala on nyt talous­ke­hi­tyk­sessä selvästi takamat­kalla. Lisäksi kun tiedämme senkin, ettei Suomi ole viime vuosina pärjännyt kummoi­sesti suhteessa moniin muihin EU-maihin, kirit­tävää on paljon, Niiranen toteaa.

Myös seutu­kun­tien sisällä eroja

Joensuun seutu­kun­nassa liike­vaihto laski 4,1 %, Keski-Karjalassa 10,9 % ja Pielisen Karja­lassa 13,2 %. Joensuun seutu­kun­nassa kehityk­sessä kuljet­tiin vasta­vir­taan erityi­sesti muiden koneiden ja laitteiden valmis­tuk­sessa, jossa liike­vaihto kasvoi 18,7 %. Useim­milla toimia­loilla kehitys oli negatii­vista, joskaan varsi­naisia isoja romah­duksia ei nähty. 

Keski-Karjalassa vain yksi tarkas­te­lussa mukana oleva toimiala pääsi plussalle, sekin vain niukasti. Pielisen Karja­lassa kasvua­loja oli useampi, mutta puuteol­li­suus veti seutu­kunnan kokonais­ke­hi­tystä alaspäin. 

Myös seutu­kun­tien sisällä oli eroja. Esimer­kiksi Nurmek­sessa liike­vaihto kasvoi 1,9 %, mutta Lieksassa kokonais­lii­ke­vaih­dossa nähtiin peräti 22,0 % lasku. Pudotus tuli teolli­suu­desta ja voi monien muiden teolli­suuden lukujen tavoin kertoa enemmän maail­man­mark­ki­na­hin­tojen vaihte­luista kuin muutok­sista tuotantomäärissä. 

Vienti­tuo­toissa laskua 109 miljoonaa

Maakunnan vienti­lii­ke­vaihto laski 13,3 %, mikä on euroissa lähes 109 miljoonaa. Laskusta noin puolet kertyi Joensuun seutu­kun­nasta, toinen puolisko Pielisen Karjalasta.

- Puujalat horjuivat, mutta haasteista huoli­matta metal­li­teol­li­suuden vienti kasvoi, Kimmo Niiranen sanoo. 

Suomen talous ei ole vielä toipunut taantu­masta, ja esimer­kiksi Suomen Pankin ennus­teen mukaan kasvu tulee keikkuen kuten kevät. Vuonna 2025 BKT kasvaa 1,7 %, mutta se hidastuu heti seuraa­vana vuonna. 

Lisätiedot: maakunta-asiamies Kimmo Niiranen, p. 0400 529 479, [email protected], toimi­tus­joh­taja Tomi Haring, Business Joensuu Oy (Joensuun seutu, Keski-Karjala), p. 0400 380 130, [email protected], toimi­tus­joh­taja Heikki Rusanen, Lieksan Kehitys Oy LieKe, p. 040 480 4287, [email protected], toimi­tus­joh­taja Minna Heikkinen, Pielisen Karjalan Kehit­tä­mis­keskus PIKES, p. 050 599 4326, [email protected]