Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Älykästä erikoistumista Saksan fotoniikan sydämessä - Vierailu Jenan fotoniikkakeskittymässä

Älykkäät ekosysteemit Pohjois-Karjalassa -hanke osallistui Joensuun fotoniikan koulutuspolku -hankkeen järjestämään fotoniikan sidosryhmävierailuun Jenaan lokakuussa yhdessä Karelia -amk:n, Riverian, UEFin ja Business Joensuun kanssa. Tarve tutustumismatkalle oli kehittynyt useiden vuosien ajan ja tämän vuoksi Joensuun fotoniikan koulutuspolku -hanke järjesti matkan hanketoimijoille ja sidosryhmille. Matkan tarkoituksena oli tutustua erityisesti fotoniikan koulutukseen sekä koulutusorganisaatioiden tekemään yhteistyöhön.

Matkan aikana porukka tutustui myös aluehallintoon, tutkimuslaitoksiin sekä yrityksiin. Vierailujen yhteydessä osallistujilla oli hyvin aikaa kertoa alueemme kiinnostuksen kohteista ja tekemisistä, kuten esimerkiksi fotoniikan lippulaivasta, Forest&Photonics-teemasta, koulutusyhteistyöstä ja älykkäästä erikoistumisesta.

Jenan matkalta saatiin hyvää oppia, kuinka toimiva yhteistyö eri organisaatioiden välille on rakennettu useiden vuosien aikana. Ilman organisaatioiden sitoutumista ja toimijoiden tiivistä vuorovaikutusta ei olisi syntynyt vahvaa fotoniikkakeskittymää Jenaan.

JENA - Germany’s photonics heart

Jena on yksi maailman johtavia fotoniikkakeskittymiä. Jenassa on yli 100 fotoniikkaan perustuvaa yritystä, joissa työskentelee yli 20 000 ihmistä. Jenassa Thuringin alue, kaupunki, tutkimuslaitokset ja yritykset ovat poikkeuksellisen hyvin yhdessä pystyneet kehittämään ja luomaan Jenasta menestyksekkään fotoniikkakeskittymän, joka toimii hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä eri organisaatioiden välillä.

Optiikka ja fotoniikka Jenassa

  • Jena on optiikkakeskus, jossa on erilaisia yksityisiä sekä julkisia akateemisia tutkimus- ja opetuslaitoksia, alan teollisuutta, sekä muunlaista koulutusta ja toimintaa.
  • Friedrich Schiller -yliopistossa opetetaan optiikkaa useissa eri laitoksissa, Abbe School of Photonics kokoaa nämä poikkitieteelliset ohjelmat yhteen
  • Abbe Center of Photonics kokoaa yliopiston, paikallisten tutkimusinstituuttien Helmholtz, Fraunhofer ja Leibniz tekemän yhteistyön tutkimuksen ja optiikan sovellusten piirissä. Keskuksella on myös teollisia kumppaneita.
  • Ernst-Abbe-Hochschule Jena, ammattikorkeakoulu
  • Jena Education Center, jonka omistaa Schott, Carl Zeiss ja Jenoptik, tarjoaa ammatillista koulutusta ja jatkokoulutusta                   

 

Professori Burkhard Fleck esittelemässä Ernst–Abbe-ammattikorkeakoulun toimintaa.

Carl Zeiss -laitteistoa Ernst–Abbe-ammattikorkeakoulussa.

Lisää blogeja.

Pohjois-Karjala hyötyy jatkossakin EU-rahoituksesta

Euroopan unionin vuosien 2021-2027 ohjelmakauden valmistelu käy tällä hetkellä kiivaana. ...

Mitä ekosysteemillesi kuuluu?

Kullakin ajalla on käsitteensä. Tämän ajan innovaatiopolitiikan käsitteistöön kuuluu...

Sivu arviointi ja palaute