ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Valtioneuvoston otettava roolia valtion toimintojen sijoittamisratkaisuissa

Valtioneuvoston otettava roolia valtion toimintojen sijoittamisratkaisuissa

Itä-Suomen maakuntien kannanotto 29.6.2018: Kriisinhallintakeskusta on kehitettävä Kuopiossa ja tuomioistuinvirasto on sijoitettava Joensuuhun.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot pitivät 29.6.2018 yhteisen Itä-Suomen työvaliokunnan kokouksen Joensuussa. Työvaliokunta antoi kokouksen päätteeksi kannanoton valtion toimintojen alueellistamispolitiikasta.

VM:n alainen alueellistamisen koordinaatioryhmä (AKR) antoi 29.6.2018 lausunnot sekä Kuopioon sijoittuvan Kriisinhallintakeskuksen että valmisteilla olevan tuomioistuinviraston perustamiseen liittyvistä sijoittumisratkaisuista. Kriisinhallintakeskus esitetään sisäministeriön aloitteesta siirrettäväksi Kuopiosta Helsinkiin. Oikeusministeriön tekemässä vertailussa pääkaupunkiseutua pidetään puolestaan ainoana mahdollisena sijoittamispaikkana uudelle tuomioistuinvirastolle. Perustelut ovat toiminnalliset ja mm. matkustamistarpeisiin liittyvät syyt. AKR korostaa tänään antamissaan lausunnoissa, että vastuuministeriöiden on harkittava sijoituspäätösten viemistä valtioneuvoston yleisistunnon päätettäväksi.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot ovat syvästi pettyneitä esitettyihin sijoitusratkaisuihin. Lisäksi haluamme viestiä vakavan huolemme alueellisten osaamisvahvuuksien sekä aluepoliittisen kokonaisnäkemyksen ja tahtotilan painoarvosta tämän hetken kansallisessa päätöksenteossa. Suunta on ollut huolestuttava jo pidemmän aikaa. Alueellistamislainsäädännön poliittiset tavoitteet ovat käytännössä vesittymässä täysin ja tilanne on maakuntien elinvoiman ja tulevaisuusnäkymien kannalta lohduton.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot edellyttävät Kriisinhallintakeskuksen ja tuomioistuinviraston sijoitusratkaisujen viemistä valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi. Osaamiseen ja alueelliseen kokonaisharkintaan perustuen Kriisinhallintakeskusta on kehitettävä jatkossakin Kuopiossa ja Tuomioistuinvirasto on sijoitettava Joensuuhun.

Globaalisti toimiva korkean osaamistason vientiyritystoiminta voi sijoittua hyvin maakuntiin, mutta nyt vaikuttaa siltä, että valtion toimintojen sijoittamiselle kelpaa vain pääkaupunkiseutu.

ITÄ-SUOMEN TYÖVALIOKUNTA 

JOENSUUSSA 29.6.2018

alueellistaminen

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute