ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Uusi metsä- ja ilmastoasiantuntija vie maakuntaa kohti hiilineutraaliutta

Uusi metsä- ja ilmastoasiantuntija vie maakuntaa kohti hiilineutraaliutta

Euroopan johtava metsämaakunta sai helmikuun alussa metsä- ja ilmastoasiantuntijan, kun MMT Sari Pitkänen aloitti työt Pohjois-Karjalan maakuntaliitossa. Vastaperustettuun metsä- ja ilmastoasiantuntijan tehtävään kuuluvat mm. ilmasto- ja energiaohjelman valmistelu sekä metsäbiotalouden ja biokiertotalouden alueellinen ja kansainvälinen asiantuntijatyö.

­Metsä- ja ilmastokysymykset nähdään Pohjois-Karjalassa erityisen tärkeinä ja ajankohtaisina nyt ja tulevaisuudessa, joten aiheeseen on haluttu panostaa, valaisee uuden tehtävän perustamiseen johtaneita syitä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen.

Metsä- ja ilmastoasiantuntijaksi valittu Sari Pitkänen odottaa innolla sekä kansainvälistä verkostoitumista että yhteistyötä oman maakunnan toimijoiden kanssa. Yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kunnat ja yhdistykset ovat niitä tahoja, joiden kanssa hän pääsee kehittämään Pohjois-Karjalaa kohti hiilineutraaliutta. Tavoitteena on löytää lisää keinoja metsien hyödyntämiseen kannattavasti ja kestävästi, jotta turvataan alueemme toimeentulo ja liiketoiminta.

– Verkostot ja yhteistyö sekä toisiltamme oppiminen ovat paras keino yhteiseen tavoitteeseen pääsemiseksi, Pitkänen korostaa.

Pitkänen on työskennellyt aiemmin mm. Itä-Suomen yliopistolla lukuisissa eri tehtävissä, viimeisimpänä biotalousohjelman koordinaattorina. Työuraan mahtuvat myös toimet Enso-Gutzeitin (nyk. Stora Enso) sekä Metsäntutkimuslaitoksen (nyk. LUKE) palveluksessa. Vankasta kokemuksesta on hyötyä uudessa tehtävässä.

– Olen luonut itselleni laajan niin alueellisen, kansallisen kuin kansainvälisen verkoston sekä saanut perusteellisen näkemyksen metsäalaan ja siihen ladattuihin ilmasto-odotuksiin. Metsäbiotalous, tai määrittelijästä riippuen kiertobiotalous, antaa paljon mahdollisuuksia metsäalan kehittämiseen yhteisiä velvoitteita unohtamatta, hän toteaa.

Aivan ensimmäisenä hän pääsee koordinoimaan uuden ilmasto- ja energiaohjelman laadintaa. Edellinen maakunnallinen ohjelma laadittiin vuonna 2009 ja sen tavoitteet olivat vuodessa 2020.

Ohjelma oli aikanaan hyvin rohkea ja sen tavoitteet on monelta osin saavutettu, vaikka osittain onkin vielä työtä jäljellä. Maailma on kuitenkin muuttunut niin paljon edellisen ohjelman hyväksymisestä, että tavoite- ja toimenpidevalikoima on välttämätöntä käydä uudelleen läpi.

– Maakunnan toimijat ovat keskiössä yhteisen tavoitteen ja toimenpiteiden määrittämisessä ja sitä yhteistyötä odotan kovasti, Pitkänen kertoo.

Sari Pitkänen

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute