ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left TRENDIT: Yritysten liikevaihto kasvanut hyvin, uutta työvoimaa tarvitaan

TRENDIT: Yritysten liikevaihto kasvanut hyvin, uutta työvoimaa tarvitaan

Maakuntaliitto julkaisi tänään kahdesti vuodessa ilmestyvän talouskatsauksensa. Yritysten liikevaihto kasvoi Pohjois-Karjalassa vuoden 2018 jälkipuoliskolla 5,7 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, kyseessä oli paras heinä–joulukuu vuoden 2010 jälkeen. Koko maassa vastaava luku oli 5,5 %. 

Vuoden jälkipuoliskolla yritysten henkilöstömäärä kasvoi maakunnassa 3,8 %. Osaavan työvoiman tarve on edelleen kova jokaisessa seutukunnassa. 

Vienti lähti koko maassa nousuun vuonna 2016 ja Pohjois-Karjalassa viennin veto vahvistui vuoden viiveellä. Loppuvuonna 2018 maakunnan vienti kasvoi 7,1 %.

Työvoiman rekrytointi

Joensuun kaupunginjohtaja ja maakunnan vetovoimaryhmän puheenjohtaja Kari Karjalainen vetosi, että väestön vähenemisen pysäyttämiseksi on toimittava laajalla rintamalla.

Karjalaisen mukaan työvoiman houkuttelussa alueelle on lähdettävä siitä, että kokonaiset perheet muuttavat tänne, ei vain yksittäinen työntekijä joksikin aikaa, ja on hoidettava pois esteet, jotka voivat liittyä lupiin ja kotoutukseen. Hän muistutti, että on aivan yhtä tärkeää myös markkinoida Pohjois-Karjalaa asuinpaikkana.

Joensuun seudun näkymät hyvät

Joensuun seudulla loistavassa kasvuvauhdissa ovat metsäteollisuus – metsätalous ja puunkorjuu + 14,3 % ja puun sahaus + 37,8 % - sekä metalliteollisuus +11,3 %.

Business Joensuun toimitusjohtaja Harri Palviainen nosti esiin kaupan alan seudun tärkeänä työllistäjänä, joka on näyttänyt esimerkkiä rohkeasta alueellisesta laajentumisesta 1,5 miljardin euron liikevaihdolla. Viennin osuus Joensuun seudun liikevaihdosta on 27 % ja se on kasvanut mainiosti (8 %). Vienti kuitenkin nojaa pääasiassa muutamiin isoihin teollisuusyrityksiin. Palviaisen mukaan vientiyrityksiä ja -toimialoja on saatava lisää.

Palviaisen mukaan työvoiman saatavuusongelma rajoittaa kasvua ja hän näkee, että sen ratkaiseminen vaatii seudun kaikkien toimijoiden yhteistyötä.

Keski-Karjalassa vienti vetää

KETIn toimitusjohtaja Risto Hiltunen kertoi, että Keski-Karjalassa teollisuusyritysten vienti kasvoi peräti 23 % loppuvuoden aikana. Vastaava luku koko maassa oli 8,4 %.

Keski-Karjalassa teollisuustyöpaikkojen määrä on noussut lievästi (1034 vuoden 2018 lopussa). Kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi loppuvuoden aikana 5,6 % verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Työvoiman rakenne- ja kohtaanto-ongelmaa pyritään ratkaisemaan hankkeella, jossa haetaan seudulle uusia työntekijöitä ja opiskelijoita Venäjän Karjalasta. 

Elintarviketeollisuus on Pielisen Karjalan vahvuus

PIKESin toimitusjohtajan Minna Heikkisen mukaan valtaosa alueen yrityksistä arvioi, että liiketoiminta pysyy samalla tasolla tai jopa paranee vuoden sisällä.

Elintarviketeollisuuden liikevaihto kasvoi 2018 Pielisen Karjalassa +11,2 %, nopeammin kuin muualla maassa. Koko maan vastaava luku oli +1,5 %. Pielispakari Oy investoi kolme miljoonaa euroa uusiin laitteisiin ja leipoo jatkossa yli sata miljoonaa karjalanpiirakkaa vuodessa.

Suurin osa Nurmes–Valtimo-alueen matkailuyrityksistä kasvatti liikevaihtoaan vuonna 2018. Matkailusta kaavaillaan alueen kasvun moottoria ja yrittäjien tavoitteena on kaksinkertaistaa alueen matkailun liikevaihto seuraavien viiden vuoden aikana.

Lieksassa vahvat toimialat jatkavat kasvuaan

Lieksan elintarviketeollisuuden näkymät ovat hyvät ja vientitoimintoja aloitetaan. Porokylän Leipomo Oy:n gluteenittomia tuotteita valmistava laajennus on valmistunut Lieksaan alkuvuodesta. Kasvu-uralla ovat myös muut elintarviketeollisuuden yritykset. 

”Matkailun kasvun odotetaan jatkuvan, mutta se vaatii investointeja hotellikapasiteettiin sekä Kolilla että Ruunaalla”, LieKen toimitusjohtaja Susanna Saastamoinen kertoi.

Metsä- ja biotalouden investoinnit jatkuvat, muun muassa Binderholz Nordic Oy:n uusi sahalinja ja Anaika Lieksa Timber Oy Ltd:n sahainvestoinnit. Kevätniemen bioteollisuusaluetta kehitetään ja alueelle rakentuu Green Fuel Nordic Oy:n uusi biojalostamo. Uutta koulukampusta rakennetaan.

Työvoiman saatavuuden parantamiseksi Lieksassa on käynnissä 5T-hanke.

Maailmankarjalaisten houkuttelu

Maakunnassa on pyritty turvaamaan työvoiman saatavuutta tähän mennessä esimerkiksi maailmankarjalaisten kutsukampanjalla ja tempauksella Helsingin rautatieasemalla. Näistä voi lukea lisää uudesta TRENDIT-lehdestä.

Frank Martela, filosofi

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute