ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Teknologiateollisuudessa ennätysvauhti

Teknologiateollisuudessa ennätysvauhti

Maakunnan teknologiateollisuudessa kasvuvauhti oli alkuvuonna hurja. Metalli kasvoi peräti 8,5 % ja muovituotteiden valmistuskin oli kovassa kasvussa. Kasvu tulee pääasiassa maailmalta. Metalliteollisuuden alkuvuoden kasvusta yli 60 % tulee viennistä ja loppu kotimaan markkinoilta. Muovialan kasvusta yli 80 % tulee viennistä.

Erityisesti metsäkoneiden kysyntä on jatkunut alkuvuoden erityisen vahvana. Maailmantalouden kasvun hidastuminen näkynee väistämättä myös maakunnan teknologiateollisuuden kasvun tasaantumisena lähiaikoina.

Vaikka näkymät heikkenevät, varautuminen seuraavaan kasvuvaiheeseen kannattaa aloittaa heti. Business Joensuu on käynnistänyt valmentavaan otteeseen pohjautuvan kasvuvalmennuspalvelun yrityksille. Myös kansainvälisen myynnin ja liiketoiminnan vakiinnuttamisen on saatavissa sparrausta uudessa GoGlobal-intensiivivalmennuksessa. Karelia ammattikorkeakoulu on käynnistämässä uutta englanninkielistä Industrial management -koulutusta. Ja maakunnan toimijoiden yhteistyönä on selvitetty DI-koulutuksen tarvetta ja järjestämismahdollisuuksia.

Tulevat rahoitusohjelmat kannustavat entistä voimakkaammin yrityksiä hyödyntämään tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden osaamista. Pohjois-Karjalassakin on panostettu vahvasti esimerkiksi tarkkuusteknologian, kemian materiaaliosaamisen ja modernin optiikan (fotoniikan) testausympäristöihin. Yritykset ovat ilahduttavasti lähteneet myös kehittämään omaa palveluliiketoimintaa ja digitaalisia palveluja oman tuotannon rinnalle. Investoinnit ja kehittäminen ovat luonteva osa tulevaisuuden kilpailukykyä.

Yrityksissä uuden sukupolven tekijät ovat entistä valmiimpia toimimaan ja pärjäämään kansainvälisillä kentillä.

Metalli viennin veturina

 

Maakunnan metalliteollisuuden hurja kasvu siivitti koko maakunnan viennin edelleen kasvu-uralle. Maailmantalouden yskähtely näkyi voimakkaammin puutavaran valmistuksessa ja sahaustoiminnan hiljenemisenä. Sahojen hiljeneminen onkin yksi ensimmäisiä merkkejä talouden näkymien heikkenemisestä. Tässä mielessä maakunnan alkuvuoden vientiluvut täsmäävät hyvin siihen, että Suomen talouden näkymissä ennakoidaan varsin kituliasta ja vaimeaa kasvua.

Jarno Turunen
aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

(Artikkeli on julkaistu Trendit-talouskatsauksessa 8.11.2019)

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute