ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Taajamajunamatkustus kiinnostaa

Taajamajunamatkustus kiinnostaa

Taajamajunien matkustajamääriä kartoitettiin helmikuussa. Lisäksi tehdyn nettikyselyn perusteella junan käyttö kiinnostaisi enemmänkin, jos vuorotarjonta sen mahdollistaisi.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto laski matkustajamääriä asemavälikohtaisesti 10. – 15. helmikuuta taajamajunissa Joensuun ja Pieksämäen sekä Joensuun ja Nurmeksen välillä. Kartoituksen jälkeen tehtyyn nettikyselyyn saatiin kahden viikon aikana 1963 vastausta ja 1400 avointa kommenttia.

Kartoitukseen osallistui maakuntaliiton työntekijöiden lisäksi Itä-Suomen yliopiston ainejärjestö Tombolo ry:n edustajia. Kartoituksessa katettiin kaikki päivän vuoro kolmena eri päivänä alkuviikosta, keskellä viikkoa ja viikonloppuna. Kartoitusajaksi valittiin ajanjakso, jossa lomat tai muut poikkeukselliset viikot eivät aiheuta matkustajamäärissä vääristymiä suhteutettuna vuositasoon.

Kartoituksen perusteella Joensuu–Nurmes-välillä on hiljaisempinakin aikoina noin 30 ja Joensuu–Pieksämäki-yhteysvälillä noin 40 matkustajaa vuoroa kohden.  Joensuu–Nurmes-välin vilkkain asema oli Joensuu, jossa junaan nousi tai junasta poistu keskimäärin 23 henkilöä vuoroa kohden. Väliasemista selvästi vilkkain oli Lieksa, jossa vuorokohtainen matkustajamäärä oli noin 16, Nurmeksessa vastaavasti kahdeksan.

Joensuu–Pieksämäki-yhteysväli näyttää palvelevan suurelta osin jatkoyhteysmatkustamista. Yhteysvälin vilkkain asema oli Pieksämäki, jossa vuorokohtainen matkustajamäärä oli noin 39. Joensuussa matkustajia oli keskimäärin 29 ja Varkaudessa 13. 

Nettikysely

Nettikysely toteutettiin 25.2.–8.3.2019. Runsaan vastausmäärän perusteella taajamajunamatkustaminen kiinnostaa. Vastanneista noin kolme neljäsosaa oli naisia ja yli puolet työikäisiä. Kaikista vastanneista vajaa kolmannes oli Joensuusta, viidennes Lieksasta ja muutamia kymmeniä eri puolilta maata. Nurmekseen menevän junan yleisin lähtöasema (40 % vastanneista) oli Joensuu ja toiseksi yleisin Lieksa (joka kolmas vastanneista). Joensuu–Pieksämäki-yhteysvälillä noin kaksi kolmesta vastaajasta nousi junaan Joensuussa ja lähes kolme neljästä jäi pois vasta Pieksämäellä.

Valtaosa vastaajista käytti junayhteyttä satunnaisesti korkeintaan kuusi kertaa vuodessa vapaa-ajan tai asiointimatkoihin. Sanallisissa kommenteissa tulivat esiin liian täydet junavuorot ja kapasiteetin riittämättömyys viikonloppujen, juhlapyhien ja muiden sesonkien ajalle. Kommenteissa mainittiin myös lipun oston vaikeus lippuautomaateista ja lipputarkastuksen puutteen uskottiin vääristävän matkustajatilastoja. 

Vuorotarjonta niukkaa

Vuorotarjonnan niukkuuden koettiin rajoittavan taajamajunan käyttömahdollisuutta. Vuorotarjontaan oltiin kaikista junaliikenteen osatekijöistä tyytymättömimpiä. Nykyinen todella puutteellinen vuorotarjonta ei mahdollista työssäkäyntimatkoja. Sen sijaan pysäkkiverkostoon ja lipun hintoihin oltiin pääosin tyytyväisiä. Joensuun kaupunkiseudulla nähtiin tarvetta Ylämyllyn, Kontiolahden ja Lehmon pysäkeille.

 
 

Lisätietoja

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute