ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Sujuvat matkaketjut tukevat alueiden saavutettavuutta ja joukkoliikenteen käyttöä

Sujuvat matkaketjut tukevat alueiden saavutettavuutta ja joukkoliikenteen käyttöä

VR on julkaissut uudet kaukoliikenteen aikataulut, jotka tulevat voimaan 15.12.2019. Aikataulumuutoksen yhteydessä VR on lakkauttamassa joukon vuoroja Pieksämäki-Jyväskylä-Pieksämäki yhteysvälillä. Aikataulujen muutos ei koske vain Jyväskylän ja Pieksämäen välisiä yhteyksiä, sillä edellä mainituilta vuoroilta on ollut toimivat vaihtoyhteydet Savon-radan liikenteeseen, mikä on mahdollistanut matkaketjun jatkumisen Kuopioon/Kuopiosta asti. Aikataulumuutos heikentää palvelutasoa myös Joensuun suuntaan.

Varsinkin aamuvuorojen lakkauttaminen heikentää mahdollisuuksia tehdä päivittäisiä työ- ja asiointimatkoja joukkoliikenteellä Kuopio-Pieksämäki-Jyväskylä-Tampere -välillä. Lisäksi IC 151 lakkauttaminen katkaisee sujuvan matkaketjun Joensuun suuntaan.

- Pieksämäki on perinteinen raideliikenteen solmukohta, jonka vuorotarjontaan tehtävät muutokset vaikuttavat laajalti kaupunkien saavutettavuuteen, kuten tämäkin muutos osoittaa. On myös oletettavaa, että yhä suurempi osa työ- ja asiointimatkoista tehdään jatkossa muutoin kuin joukkoliikenteellä näillä yhteysväleillä. Se ei tue hallitusohjelman liikennepoliittisten tavoitteiden eikä Suomelle asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamista, toteaa Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Maakunnat (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Keski-Suomi) ja kaupungit (Pieksämäki, Kuopio, Joensuu ja Jyväskylä) sekä kauppakamarit (Etelä-Savon, Kuopion alueen ja Keski-Suomen sekä Pohjois-Karjalan) ovat jättäneet VR:lle ja Liikenne- ja viestintäministeriölle vetoomukset aamuvuorojen säilyttämiseksi.

- Vuorojen säilyttäminen nähdään laajalti tärkeänä alueiden saavutettavuuden ja elinkeinoelämän kannalta. Mikäli kyseiset vuorot eivät ole VR:lle markkinaehtoisesti kannattavia, tulisi ne ottaa osaksi VR:n ja Liikenne- ja viestintäministeriön välistä osto- ja velvoiteliikennesopimusta, kiteyttää Mäkinen vetoomuksen sisältöä.

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute