ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Säveltäjämestari Otto Kotilaisen unohdettu Koskiveikkojen laulu julkaistiin

Säveltäjämestari Otto Kotilaisen unohdettu Koskiveikkojen laulu julkaistiin

Joensuun ortodoksinen mieskuoro ry (JOMK) on julkaissut Heinävettä!-EP-levyn, jonka kolmella mieskuorolaululla on kulttuurinen yhteys Heinäveden kuntaan ja sen Palokin koskiin.  

Mielenkiintoisin 19.1. julkaistun EP:n lauluista on Otto Kotilaisen säveltämä Koskiveikkojen laulu 1920-luvulta. Sitä ei ole tallennettu aiemmin. Laulun mieskuorosovituksen nuotinnos on julkaistu vuonna 1925 Metsästys ja kalastus -lehden ensimmäisessä numerossa.

Muut julkaistut laulut edustavat pitkää ortodoksista lauluperinnettä ja liittyvät Valamon ja Lintulan luostareihin. Laulut ovat Kiittäkää Herran nimeä ja Oi ihmeellinen saari, Valamo.

Heinävedellä syntynyt Otto Kotilainen (5.2.1868–9.8.1936) sävelsi lukuisia kansan rakastamia lauluja, joista tunnetuimpiin kuuluvat Varpunen jouluaamuna ja Kun joulu on. Hänet tunnettiin kovana kalamiehenä, jonka harrastus kuului myös sävellyksissä.

- Laulujen äänitys on kunnianosoitus Palokille, Heinäveden ortodoksiselle perinteelle ja tervetulotoivotus vuosi sitten Pohjois-Karjalaan liittyneelle Heinäveden kunnalle, kertoo kuoron musiikillinen johtaja Ella Kinnunen.

EP on kuultavissa useilla sähköisilla alustoilla, kuten Spotify ja YouTube. Koskiveikkojen laulu julkaistaan myös Palokin koskien historiaa taustoittavalla verkkosivustolla, josta vastaavat Jonne Posti ja Mikko Sopanen.

- Koskiveikkojen laulun taltiointi on merkittävä kulttuuriteko, sillä Heinävedellä vaalitaan edelleen Otto Kotilaisen muistoa. Se tukee myös osaltaan tavoitettamme palauttaa Palokin kosket ennalleen, Heinäveden kunnan matkailusihteeri Leena Vlasoff

Äänityshankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 2 300 euroa. Rahoitusta myönsivät Pohjois-Karjalan maakuntaliitto (70 %) ja Valamo-Säätiö (30 %).

- Rahoittajille suuri kiitos tämän pienen, mutta kuorolle merkittävän ponnistuksen läpiviemiseen. Korona on paitsi rajoittanut kuorojen toimintaa myös tehnyt erittäin vaikeaksi kuorotoiminnan rahoittamisen konserttituotoilla. Tämä hanke merkitsi meille toiminnan herättämistä koronahorroksesta, kuoron puheenjohtaja Juha-Pekka Vartiainen

JOMK oli pitkään Suomen ainoa ortodoksinen mieskuoro.

- Nyt meillä on ilo toivottaa tervetulleeksi Suomen kuorokartalle toinen ortodoksinen mieskuoro, Uspenskin katedraalin mieskuoro ry. Katsotaan, saisiko Joensuun ja Helsingin välille rakennettua soivan linkin, Vartiainen kertoo.

Joensuun ortodoksisen mieskuoron ryhmäkuva

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute