ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Säveltäjämestari Otto Kotilaisen Koskiveikkojen laulu taltioidaan ensimmäisen kerran

Säveltäjämestari Otto Kotilaisen Koskiveikkojen laulu taltioidaan ensimmäisen kerran

Joensuun ortodoksinen mieskuoro (JOMK) tekee kunniaa vuoden alussa Pohjois-Karjalan maakuntaan liittyneen Heinäveden kunnan Palokin koskille ja ortodoksiselle perinteelle äänittämällä kolme laulua loka-marraskuussa.

- Tämä on näkyvä ja kuuluva kunnianosoitus Palokille, Heinäveden ortodoksiselle perinteelle ja tietenkin tervetulotoivotus Heinävedelle osaksi PohjoisKarjalan maakuntaa, sanoo kuoron taiteellinen johtaja Ella Kinnunen.

Mielenkiintoisin lauluista on Heinäveden suurmiehen, Otto Kotilaisen säveltämä Koskiveikkojen laulu. Kotilaisen 1920-luvulla säveltämää laulua ei ole koskaan tallennettu.  Laulun mieskuoronuotinnos on painettu vuonna 1925. Kotilainen sävelsi aikoinaan lukuisia kansan rakastamia lauluja, tunnetuimpiin kuuluvat joululaulut Varpunen jouluaamuna ja Kun joulu on.

- Kotilainen oli kova kalamies ja hänen sävellystuotantoonsa kuuluu monia vesi- ja kalastusaiheisia lauluja. Nythän Heinäveden ja Tuusniemen kunnat selvittävät, mitä Palokin koskien ennallistaminen vaatisi. Veikkaan, että Otto Kotilainen olisi tyytyväinen, Kinnunen sanoo.

Kaksi muuta äänitettävää laulua edustavat pitkää ortodoksista lauluperinnettä ja liittyvät Valamon ja Lintulan luostareihin. Laulut ovat Kiittäkää Herran nimeä (Valamolaisen sävelmän mukaan) ja Oi, ihmeellinen saari Valamo.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto myönsi hankkeelle avustuksen 17. elokuuta. Avustus myönnetään tulevaisuusrahastosta ja se on enintään 70 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Mieskuoro arvioi hankkeen kustannukseksi 2 300 euroa.

Laulut julkaistaan vuoden lopussa useilla sähköisillä alustoille. Ne sijoitetaan myös Palokin koskien historiasta kertoville verkkosivuille www.palokinkosket.fi.

Kymmenhenkinen JOMK on Suomen ainoa ortodoksinen mieskuoro.

Otto Kotilaisen nuoruuskuva

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute