ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjalassa etsitään uusia keinoja päästöjen vähentämiseksi

Pohjois-Karjalassa etsitään uusia keinoja päästöjen vähentämiseksi

Uudessa ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto selvittää yhdessä kuntien kanssa keinoja liikenteen ja energiantuotannon päästöjen vähentämiseksi.

Ympäristöministeriö on myöntänyt Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle vuoden mittaisen rahoituksen Päästöt kuriin – tehokkaasti kohti vähähiilisyyttä -hankkeelle. Rahoitus myönnettiin ympäristöministeriön Alueet kuntien ilmastotyön tukena -haussa.

Hankkeessa selvitetään, millaiset mahdollisuudet Pohjois-Karjalassa on vähentää liikkumisen tarvetta tai tarjota vähemmän ilmastoa kuormittavia liikkumisen vaihtoehtoja. Teemana on myös kuntien tukeminen uusiutuvan energian hyödyntämisessä ja energiatehokkuuden kasvattamisessa.

- Työskentelemme yhdessä maakunnan energianeuvonnan kanssa. Ensin selvitämme kuntien kanssa energiatehokkuuteen liittyvien toimien tilannetta ja mahdollisia pullonkauloja. Tässä vaiheessa myös kuuntelemme kuntien toiveita, mitkä keinot koetaan tarpeelliseksi, kertoo metsä- ja ilmastoasiantuntija Sari Pitkänen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Tavoitteena on myös lisätä kuntien mahdollisuuksia hakea rahoitusta omaan ilmastotyöhönsä. Tähän sisältyy eri rahoitusmahdollisuuksiin perehtyminen ja kuntien avustaminen hakemusten teossa.

Kunnille järjestetään yhteisiä tilaisuuksia, joissa käsitellään hankkeessa tehtävän ilmastotyön hyötyjä alueen elinvoimaisuuden kannalta. Hankkeen pilotoinnissa mukana ovat Joensuu, Kontiolahti ja Rääkkylä.

Maaliskuun 2022 alussa alkavan hankkeen kustannusarvio on 114 000 euroa, josta ympäristöministeriön avustuksen osuus on 70 prosenttia. Projektisuunnittelijan haku avautuu tammikuussa.

Kuva kerrostalon katosta, jossa on paljon aurinkopaneeleita.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute