ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjalan vuoden kylä 2021 on Mäkikylät Ilomantsista

Pohjois-Karjalan vuoden kylä 2021 on Mäkikylät Ilomantsista

Kunniamaininta meni Lipinlahden kylälle Nurmekseen.

Mäkikylien Armi Rouhiainen ja Päivi Solehmainen palkinnonjakotilaisuudessa Pielisjoen linnan pihalla.   Pohjois-Karjalan Kylät ry:n ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton perinteinen Vuoden kylä -kilpailu oli käynnissä jälleen kevään 2021 aikana. Tänä vuonna voittajan valinta oli haastava, sillä hakemusten taso oli erittäin laadukas. Pohjois-Karjalan Kylät ry:n ja maakuntaliiton edustajista koostuvan valintaraadin mukaan kisa oli todella tiukka ja päätös ei ollut helppo. Valintaraati arvosti kaikissa hakijakylissä näkyvää aktiivisuutta.

Pohjois-Karjalan Kylät ry ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ovat valinneet Vuoden kyläksi Mäkikylät Ilomantsista. Upeiden vaarojen laella sijaitsevat Maukkula, Issakka ja Paavonvaara muodostavat Mäkikylät-kyläryppään..

Mäkikylissä aktiiviset toimijat huolehtivat perinnemaisemastaan omaksi ja vierailijoiden iloksi. Kylätoiminta on monipuolista, ja yhteistyötä ja kehityshakkeita tehdään kylärajoista riippumatta.

Kisassa päätettiin myös myöntää kunniamaininta Nurmekseen Lipinlahden kylälle, joka on aktiivinen ja yhteistyökykyinen kylä kauniilla Pielisen rannalla. Lipinlahdehdessa on mm. järjestetty innokkaasti erilaisia tapahtumia, kunnostettu talkoilla satama-aluetta ja uimarantaa sekä toteutettu Leader-hankkeita. Toiminta ei ole sakannut koronatilanteessakaan, vaan kylällä on opiskeltu työskentelyä Teams-ympäristössä..

Perusteluja Mäkikylien valinnalle:

  • Mäkikylissä yhdistyy yrittäminen, perinteet, luontoarvot sekä innovatiivinen ote alueen  kehittämiseen
  • aktiivinen, perinteitä vaaliva ja luontoon painottuva yhdistys, jossa on kaikkien hyvä asua ja toimia. n. 10 uutta taloutta tullut Mäkikylien alueella.
  • asukkaat haluavat tehdä talkootyötä voimiensa mukaan, ”pelasta pörriäinen” hankkeessa mukana hiljaisesti eli kukin tahollaan kasvattaa kukkapeltoja
  • kerätty kylähistoriaa ja kylästä julkaistu kirja
  • luontopolku, joka yhdistää kaksi majoittumispaikkaa. Se on tuonut kylien ulkopuolelta käyttäjiä ja heillä on mahdollisuus käyttää mm. heinäkattoista laavua
  • Issakassa tuleva kosteikkoalue ja lintujen bongauspaikka, sen ympärille on mahdollisuus hyödyntää esim. matkailua
  • turvallisuus suunnitelma tehty. Kunta järjestää asiointikyydit. Kokoontumispaikkana on Mäkitorppa, jonka kylätoimijat ovat rakentaneet pelikentän
  • naapuriapu on edelleen voimissaan
  • paljon ja eri vuoden aikoina kylätapahtumia
  • aktiivisesti verkostoinutta toimintaa neuvontajärjestöjen kanssa
Mäkikylien Armi Rouhiainen ja Päivi Solehmainen palkinnonjakotilaisuudessa Pielisjoen linnan pihalla.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute