ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä -palkinto Timo Väänäselle

Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä -palkinto Timo Väänäselle

Lieksalainen yrittäjä Timo Väänänen näyttää muille, että menestyminen ei ole sijainnista kiinni

Timo Väänänen poseeraa Pielisjoen linnan portaikossa.

 

Lieksalainen yrittäjä Timo Väänänen on Maakunnan kehittäjä 2021 Pohjois-Karjalassa. Väänänen palkittiin 7.2.2022 Joensuussa.

- Timo Väänänen on rohkea ja maakuntaan sitoutunut yrittäjä. Hän on ollut luomassa vahvaa maakunnallista elintarvikealan erikoisosaamista ja vaikuttaa alalla edelleen hallitustyöskentelyn kautta. Mutta voi sanoa, että leivonnaisten paistaminen on vaihtunut renkaan paistamiseen. Perinteisen lieksalaisen rengasteollisuuden henkiinherättäminen ja vieminen kansainvälisille markkinoille on teko, josta kelpaa kertoa, sanoo Pohjois-Karjalan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Seppo Eskelinen.

Pielisjoen linnassa järjestetyssä tilaisuudessa palkinnon ojensivat Väänäselle maakuntajohtaja Markus Hirvonen sekä Joensuun Nuorkauppakamarin Janne Pölönen ja Eveliina Räsänen. Paikalla oli aiemmin palkituista Iivari Mononen Oy:n toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Ari Mononen (2008) ja Pohjois-Karjalan osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä (2016).

- Aiemmin on palkittu niin kovia tekijöitä, että tämä iso juttu minulle. Tässä on pitänyt ihan miettiä, että mitähän sitä on tullut tehtyä, Timo Väänänen sanoo.

Aika paljon 55-vuotias Väänänen on ehtinyt tehdä. Hän toimi 32 vuotta leipomoyrittäjänä ensin Brahean Paakareissa Lieksassa ja sitten Porokylän Leipomossa. Porokylän Leipomo on investoinut merkittävästi Lieksaan ja Nurmekseen ja työllistää nykyään yli 130 henkilöä. Väänänen myi osuutensa leipomosta vuonna 2018, mutta toimii edelleen sen hallituksessa.

Vuonna 2019 Väänänen näki pyöräilyn suosion nousussa mahdollisuuksia ja hankki konkurssipesänä myynnissä olleen Lieksan Rengastehtaan yhdessä Jani Turusen kanssa. He jatkavat Suomen Rengastehtaan liiketoiminnan pyörittämistä Lieksa Tyres Oy nimen alla. Yritys on polkupyörän renkaiden valmistaja Suomessa ja Skandinaviassa sekä Euroopan ainut polkupyörien nastarenkaiden valmistaja.

- Se taito oli katoamassa Suomesta. Näin osaamisen säilyttämisen tärkeänä. Haluamme olla maailman paras nastarenkaan tekijä. Meillä on viiden miljoonan euron investointiohjelma vuoteen 2023 saakka. Työntekijöitä on nyt noin 25 ja kausityöntekijät päälle

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Joensuun Nuorkauppakamarin myöntämän Maakunnan kehittäjä -palkinnon tavoitteena on aktivoida maakunnan asukkaita työskentelemään yhteisen ja yhä paremman Pohjois-Karjalan hyväksi. Kehittäjäpalkinnon saaja on samalla myönteinen esimerkki maakunnan menestyksestä. Maakunnan kehittäjäksi on valittu vuosien varrella monipuolinen joukko liike-elämän, kulttuurin, koulutuksen ja urheilun vaikuttajia. Viime vuonna palkinto myönnettiin ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräiselle.

- Yrittäjänä minua on ajanut työn ja hyvinvoinnin luominen kotiseudulle. Jos joku sanoo, että täällä ei voi tehdä jotakin, niin otan sen suorastaan haasteena. Täällä voi toimia ihan yhtä hyvin kuin Etelä-Suomessa, pärjäämisemme ei ole logistiikasta kiinni. Lisäksi meillä on osaavaa ja sitoutunutta työvoimaa, Väänänen kertoo.

Maakunnan kehittäjä 2021, perustelut:

  • Yrittäjä Timo Väänänen on Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjä vuonna 2021. Lieksalaisen Lieksa Tyres Oy:n toimitusjohtajana toimivan Väänäsen valintaa perustellaan laajalla elämäntyöllä pohjoiskarjalaisten hyväksi.
  • Timo Väänänen toimi leipomoyrittäjänä työelämänsä ensimmäiset 32 vuotta. Ensin Brahean Paakarien yrittäjänä ja vuodesta 2006 lähtien Porokylän Leipomon omistajana ja toimitusjohtajana. Väänänen on ollut osaltaan luomassa vahvaa pohjoiskarjalaista elintarvikealan erikoisosaamista ja toimialaklusteria erityisesti Pielisen Karjalan alueelle. Porokylän leipomo on investoinut merkittävästi Lieksaan ja Nurmekseen ja työllistää nykyään yli 130 henkilöä.
  • Timo Väänänen myi lähes 130 henkilöä työllistävän yrityksen vuonna 2018. Hän ei jäänyt lepäämään laakereilleen vaan etsi aktiivisesti uusia kehittämiskohteita kotikaupungistaan Lieksasta. Hän hankki konkurssipesänä myynnissä olleen Lieksan rengastehtaan yhdessä Jani Turusen kanssa. He jatkavat Suomen Rengastehtaan liiketoiminnan pyörittämistä uudella yrityksellä, Lieksa Tyres Oy. Rengastehdas valmisti viime vuonna tuotannon alkuvaikeuksien jälkeen noin 70 000 polkupyörien talvirengasta. Tilauskanta tälle vuodelle on 140 000 rengasta, joten yritys tuplaa tilauskantansa. Uusi yritys työllistää nyt noin 30 henkilöä.
  • Suomi Tyres on saanut hyvin työvoimaa. Keskeisenä syynä tähän on yrityksen erityisen hyvä maine työnhakijoiden keskuudessa. Panostaminen työhyvinvointiin on ollut merkittävää.
  • Timo Väänäsellä on ollut yrittäjäuran aikana merkittävä rooli yhteiskunnan hyväntekijänä. Hän ei ole rooliaan avustustoimijana tuonut esille, mutta tämän merkittävän tekijän palkintoperusteluihin ovat tuoneet lukuiset Pohjois-Karjalan avustustyötä tekevät järjestöt.
Timo Väänänen poseeraa Pielisjoen linnan portaikossa.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute