ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjalan kestävän kasvun foorumi

Pohjois-Karjalan kestävän kasvun foorumi

Pohjois-Karjala on nostettu hiilineutraaliuden edelläkävijämaakunnaksi kolmivuotisella hankkeella. Avoimessa päätösseminaarissa 28.5.2018 esitellään hankkeen tulokset ja käynnistetään kestävän kasvun foorumitoiminta.

Maakuntahallitus on kannustanut kaikkia Pohjois-Karjalan kuntia liittymään Suomen ympäristökeskus SYKE:n koordinoimaan ’Kohti hiilineutraalia kuntaa’ eli HINKU-verkostoon. Pitkällä tähtäimellä Pohjois-Karjala pyrkii hiilineutraaliksi, uusiutuvan energian tuotannoltaan yliomavaraiseksi maakunnaksi.

Maakunnan ilmasto- ja energiatavoitteita on toteutettu syyskuusta 2015 lähtien hankkeella, jossa on valettu askelmerkit kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa. Hankkeen päätoteuttaja on Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja osatoteuttajana SYKE. Hanke vauhdittaa Pohjois-Karjalan pääsyä tavoitteeseensa luopua fossiilisen öljyn käytöstä energiantuotannossa vuoteen 2020 ja liikenteessä vuoteen 2030 mennessä sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa

- Hanke on toiminut käynnistäjänä, esimerkkinä, suunnannäyttäjänä ja yhteistyöverkoston luojana maakunnan kattavan HINKU-verkoston luomiseksi, kertoo projektipäällikkö Anniina Kontiokorpi Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Hanke päättyy elokuun lopussa 2018. Yleisölle avoimessa hankkeen päätösseminaarissa 28.5. käynnistetään öljyvapaaseen maakuntaan keskittyvä foorumitoiminta.

- Positiivinen yhdessä tekemisen henki ja tiedottaminen hankkeen saavutuksista ja hyvien kokemusten jakaminen ovat osa HINKU-toimintaa. Hankkeen tuloksia hyödynnetään edelleen hankeen päättymisen jälkeen sekä Pohjois-Karjalassa että valtakunnallisen HINKU-foorumin toiminnassa, Kontiokorpi kertoo.

Hankkeen laatimassa tiekartassa on tunnistettu kestävään kasvuun ja öljyvapauteen tähtääviä toimenpiteitä energian, liikenteen, maankäytön ja asumisen, kiertotalouden, biotalouden ja luonnonvarojen sekä osaamisen ja innovaatioiden osalta.

Hankkeella on tuettu maakunnan yhdeksän HINKU-kunnan ilmasto- ja energiatyötä sekä toteutettu kaksi kotitalouksille ja pk-yrityksille suunnattua aurinkosähköjärjestelmien yhteishankintaa. Hanke on ollut mukana myös kunnille järjestettyjen yhteishankintojen toteuttamisessa.

Yhtenä toimenpiteenä hankkeessa on analysoitu julkisten toimijoiden, pk-yritysten ja kolmannen sektorin kiinteistöjen energiankäyttöä sekä annettu toimenpide-ehdotuksia energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian osalta.

- Maakunnasta on koottu hyviä käytäntöjä ja levitetty tietoisuutta niistä sekä kansallisesti että kansainvälisesti, Kontiokorpi kertoo.

Lisätiedot:

Anniina Kontiokorpi, projektipäällikkö, anniina.kontiokorpi@pohjois-karjala.fi, p. 050 414 4816

Pohjois-Karjalan kestävän kasvun foorumi:
Ma 28.5.2018 klo 12–16, Joensuun Tiedepuisto, Temple of Challenge, ilmoittautumiset (yleisölle) 18.5. pohjois-karjala.fi/tapahtumat

 

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute