ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjala mukana Saimaa-ilmiössä 2026

Pohjois-Karjala mukana Saimaa-ilmiössä 2026

Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (European Capital of Culture ECOC) vuodeksi 2026.

Saimaa-ilmiö -hankkeessa Savonlinna toimii ECOC-kulttuuriohjelman ydinkaupunkina. Ohjelma levittäytyy satelliittimaisesti itäisen Järvi-Suomen kuntiin ja kaupunkeihin, jotka sijaitsevat Saimaan rannalla tai joilla on suora vesiyhteys laajempaan Vuoksen vesistöön.

Kulttuuripääkaupunkivuosi tulee siten näkymään niin Iisalmesta Kuopion kautta Imatralle kuin Nurmeksesta Joensuun kautta Rääkkylään. Siis ihan jokaisella rannalla.

Neljän maakunnan alueella asuu yhteensä lähes 700 000 asukasta.

Saimaa-ilmiö -hankkeen nimi tulee savolaissyntyisen muusikon Juice Leskisen ideoimasta Tuuliajolla-kiertueesta, joka koostui Suur-Saimaan rantakaupungeissa 1980-luvun alussa tehdyistä rock-konserteista. Aki ja Mika Kaurismäki tekivät vuoden 1981 kiertueesta Saimaa-ilmiö -nimisen elokuvan.

Go, Savonlinna, go!

Savonlinna on kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä. Kaupungissa käy vuosittain yli puoli miljoonaa matkailijaa.

Savonlinna tunnetaan erityisesti Olavinlinnasta ja siellä järjestettävistä Savonlinnan Oopperajuhlista. Vuonna 2018 juhlilla vieraili yhteensä yli 70 000 kävijää.

1400-luvulla rakennettu Olavinlinna on yksi Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kovin moni ei luultavasti tiedä sitä, että se on maailman pohjoisin yhä toiminnassa oleva keskiaikainen linna.

Savonlinna (ruots. Nyslott) on Itä-Suomen vanhin kaupunki. Pietari Brahe perusti sen vuonna 1639. Maantieteellisesti se sijaitsee Itä-Suomen neljän maakunnan – Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala –  keskuskaupunkien risteyspisteessä, jossa itä on jo vuosisatojen ajan kohdannut lännen.

Savonlinnassa asuu noin 34 000 ihmistä.

Tartu airoihin – tartu haasteeseen!

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 lähtien. Helsinki (2000) ja Turku (2011) ovat toimineet suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina.

Yksi suomalaiskaupunki valitaan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Nimitys tuo kansainvälistä näkyvyyttä, turismia ja monipuolisempaa kulttuuritarjontaa. ECOC on strateginen investointi, jolla on positiivinen vipuvaikutus alueen yleiseen kehitykseen, uudistumiseen ja vetovoimaisuuteen. Myönteiset vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä mm. uusina pysyvinä työpaikkoina ja taloudellisen toimeliaisuuden lisääntymisenä.

Tätä tavoitellaan

  • Kulttuuritarjonnan valikoima, monimuotoisuus ja eurooppalainen ulottuvuus vahvistuvat Järvi-Suomessa
  • Asukkaiden osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne yhteiseen kulttuurialueeseen vahvistuu
  • Savonlinnan ja itäisen Suomen kansallinen ja kansainvälinen profiili ja tunnettuus nousevat
  • Saimaa- ja Lakeland-teemat selkiytyvät ja yhteismarkkinointi paranee
  • Matkailijamäärät ja yöpymiset lisääntyvät
  • Yhteydet koulutuksen, tutkimuksen, ympäristön, kestävän kehityksen, kaupunkikehityksen ja kulttuurimatkailun välillä tiivistyvät (Itä-Suomen yliopisto, ammattikorkeakoulut)

ja visiomme on Järvi-Suomi on Suomen kiehtovin matkailukohde vuonna 2026.

 

www.savonlinna2026.fi

Kuva Olavinlinnasta

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute