ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjala julkaisi älykkään metsäbiotalouden strategian

Pohjois-Karjala julkaisi älykkään metsäbiotalouden strategian

Bio4Eco-hankkeessa laadittu, syyskuussa 2018 julkaistu älykkään metsäbiotalouden strategia yhdistää Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen strategian sekä ilmasto- ja energiaohjelman.

Huhtikuussa 2016 alkaneen Bio4Eco-hankkeen tavoitteena on edistää vähähiilisyyttä ja metsäbiotaloutta strategia- ja ohjelmatasolla. Interreg Europe -ohjelmaan kuuluvassa hankkeessa on mukana partnereita kahdeksasta EU-maasta. Hankkeen yhtenä toimenpiteenä maakuntaan laadittiin älykkään metsäbiotalouden strategia.

- Älykkään metsäbiotalouden strategiassa peilataan ilmasto ja energiatavoitteita älykkään erikoistumisen painopisteisiin ja niiden läpileikkaaviin teemoihin. Sen laadinnassa on kartoitettu käytännön toimenpiteitä ja keinoja, joilla voidaan edistää maakunnan metsäbiotalouden liiketoimintaedellytyksiä sekä ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamista, kertoo Bio4Eco-hankkeen projektisuunnittelija Miina Jahkonen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Älykäs erikoistuminen on osa EU:n koheesiopolitiikkaa, joka korostaa alueiden omia vahvuuksia ja niitä tukevia toimia. Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen ytimessä ovat:

  • metsäbiotalouden uudet ratkaisut
  • teknologiat ja materiaalit kasvun mahdollistajina.

Älykkään metsäbiotalousstrategian lisäksi Bio4Eco-hankkeessa laadittiin maakunnallinen toimintasuunnitelma metsäbiotalouden edistämiseksi. Toimintasuunnitelma koostuu kolmesta kokonaisuudesta:

  1. Pohjois-Karjalan ilmastoviisas metsätalous, jossa vetovastuu on Luonnonvarakeskuksella.
  2. Alan osaavan käytännön työvoiman varmistaminen työryhmällä. Työryhmän perustamisesta vastaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.
  3. Metsäbiotalousalan alueellisen houkuttelevuuden ja brändin nosto Pohjois-Karjalan maakuntaliiton koordinoimana.

Bio4Eco-hankkeen toteutus- ja seurantavaihe kestää lokakuusta 2018 syyskuuhun 2020.

Metsäbiotalouden edelläkävijämaakunta

Pohjois-Karjala tunnustetaan kansainvälisesti metsäbiotalouden huippuosaajamaakuntana alan tutkijoiden ja ammattilaisten keskuudessa. Maakunnassa on arviolta yli 500 metsäbiotalousalan yritystä, joiden liikevaihto arvioidaan 2 miljardiin euroon. Ala työllistää noin 6000 ihmistä. Maakunnan metsävarat ovat tarjonneet lähtökohdat alan hyvään kehitykseen.

Pohjois-Karjalaan on syntynyt laaja metsätalouteen, sen kehittämiseen ja vaikutuksiin keskittynyt osaamiskokonaisuus, jossa vaikuttajia ovat mm. Itä-Suomen yliopisto, Luonnonvarakeskus (LUKE) ja Euroopan metsäinstituutti (EFI).

- Täällä on edustettuna alan koko kenttä: tutkimus ja kehitys, koulutus jokaisella tasolla ammattikoulutuksesta yliopistoon sekä alan teollisuusyrityksiä. PohjoisKarjala on maailman mittakaavassa metsäbiotalouden todellinen edelläkävijä, Jahkonen painottaa.

Pohjois-Karjalan älykkään metsäbiotalouden strategiaa esiteltiin Bio4Eco-hankkeen ensimmäisen vaiheen päätösseminaarissa Pariisissa 6. syyskuuta 2018.

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute