ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Heinäkuussakin mennään kohti öljyvapaata maakuntaa

Heinäkuussakin mennään kohti öljyvapaata maakuntaa

Karelia AMK:n energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Jere Tiitta vie kesäharjoittelunaan kolmivuotisen hankkeen raportteja maaliin. Uusiutuvan energian tuntemuksesta on ollut työssä hyötyä.

Jere Tiitta kuuli keväällä AMK:n yhteyshenkilöltä, että Anniina Kontiokorpi tarvitsee heinä- ja elokuun aikana apua Kohti öljyvapaata ja vähähiilistä Pohjois-Karjalaa -hankkeen loppusuoralla.  

Jere Tiitta opiskelee Karelia AMK:ssa kolmatta vuotta. Valmistuminen on hänellä edessä tulevan talven ja kevään aikana. 

Mitä tehtäväsi maakuntaliitossa käsittää?

Tutustun SYKEn tekemiin energiakatsauksiin, otan yhteyttä kiinteistöjen yhteyshenkilöihin ja kysyn, onko kiinteistöissä tehty SYKEn suosittelemat toimenpiteet. Hankkeen aikana SYKE on kiertänyt kiinteistöjä ja laatinut käyntien pohjalta raportit, otsikolla ”Kiinteistökatsaus energiatehokkuuden parantamiseksi”. Anniinalta olen saanut raportit 41 kohteesta. Mukana on isoja kohteita kunnantaloista teollisuusyrityksiin. 

Tehtävänäni on etsiä esimerkkikohteita, joissa on tehty vähähiilisyyttä tai uusiutuvaa energiaa tukevia ratkaisuja. Kustakin esimerkkikohteesta kokoan tiedot yhteen diaan.

Miten SYKEn kierros on edistänyt hanketta?

SYKE on ehdottanut katsauksen perusteella mahdollisia toimia, joilla kiinteistöjen energiatehokkuutta voisi parantaa. Kohteesta riippuen toimenpiteet voivat olla esimerkiksi:
-    Aurinkosähkön kustannusten selvitys kohteeseen
-    Vaihto LED-lamppuihin
-    Ilmanvaihdon vaihtoehtojen selvitys
-    Valaistuksen muuttaminen
-    Vesikalusteiden tarkistaminen, virtauksen säätäminen
-    Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen uusiutuvaan energiaan

Miten asioita saa eteenpäin kesällä?

Olen lähettänyt sähköpostikyselyitä yhteyshenkilöille kaikista saamistani SYKEn raporteista. Valtaosa palaa lomilta vasta elokuussa. Muutamilta olen saanut vastauksia ja olen sitä mukaa päässyt kirjaamaan, onko saatu energiasäästöjä tai onko SYKEn ehdottamia toimenpiteitä voitu toteuttaa. Toimenpiteiden toteutus voi riippua esimerkiksi siitä, tuleeko niistä riittävästi säästöjä verrattuna kustannuksiin.

Miten työpäiväsi kuluvat, kun kiinteistöjen yhteyshenkilöt ovat lomalla?

Ohessa teen muutakin, muun muassa kartoitan toiminnan jatkon toimintamalleja. Nyt olen keskittynyt pääasiassa siihen, ja palaveeraan siitä Anniinan kanssa hänen palattuaan lomalta elokuussa. Hänellä on ollut valmiina alustava malli, johon olen etsinyt lisää tietoa. Perehdyn muun muassa Green office –ympäristöjärjestelmään.

Olen miettinyt, millä tavoin AMK:n energia ja ympäristölinjaa voisi hyödyntää tämä toiminnan jatkossa, esimerkiksi tehdä yhteistyötä opintojaksoihin liittyen.

Miten hyödyllisenä pidät tätä kesätyötä opintojesi kannalta?

Tässä on tullut monipuolisesti esiin tutkinnon sisältämiä asioita. Olen saanut monia hyviä ideoita, mitä erilaisia toimenpiteitä voi tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi.

Pohjois-Karjalassa on päätetty luopua fossiilisen öljyn käytöstä energiantuotannossa vuoteen 2020 ja liikenteessä vuoteen 2030 mennessä. Miten tavoitteeseen voi päästä?

Liikenteen päästöjen vähentäminen on vaikein ratkaistava asia. Lähiaikojen tavoite on yksityisautoilun vähentäminen ja samalla uusiutuvan energian ratkaisujen kehittäminen. Vaikka tekniikka kehittyy, sähköautojen lisäämistarve tavoitteiden mukaiseen tahtiin on jyrkkä. Pitäisi pystyä motivoimaan autoilijoita niin, että he hyötyisivät taloudellisesti. Se lähtee vapaaehtoisuudesta. 

Tarvitaan vaihtoehtoja kulkemiseen. Harvaan asutuilla alueilla ei helposti pärjää ilman yksityisautoilua, jos julkista liikennettä ei ole. Kaupunkikeskuksissa olisi helpoin lisätä julkista liikennettä.

Biokaasun käytön yleistymisessä hidasteena on, että kun käyttäjiä ei ole tarpeeksi, ei ole myöskään tankkauspisteitä. 

Kun pyritään öljyvapauteen, pitää investoida vaihtoehtoihin ja saada ne kannattaviksi. Pitää saada myös joukkoliikenne toimimaan ja ihmiset motivoitua sen käyttöön. Myös etätyön mahdollisuus vähentäisi kulkemisen tarvetta.

Olen myös purkanut bioöljykyselyä, joka on tänä vuonna tehty lämpölaitoksille ja yrityksille.

Millä tavoin opinnot ovat hyödyttäneet sinua tässä työssä?

Uusiutuvan energiatekniikan tuntemus ollut hyväksi, että tietää mistä puhutaan aurinkoenergian ja maalämmön osalta. Myös bioöljyyn on perehdytty opinnoissa.

Millaisiin töihin haluat suuntautua tulevaisuudessa?

Kiinnostaisi nähdä, millaista työelämä olisi energian tuotannossa. Harjoittelujen puitteissa ole ollut aiemmin julkishallinnollisissa töissä ratkomassa ympäristön seuranta- ja suojeluasioita ja tutustunut niihin liittyviin oikeuden menettelyihin. Sekin on ollut kiinnostavaa, kun tapauksissa katsotaan oikeita kohteita. Tänä kesänä olen päässyt tutustumaan siihen, miten kannattavaa aurinkosähkön käyttö on erilaisissa kohteissa. Myös Suomen energia- ja ilmastostrategia on tullut tutuksi.

Mitä harrastat?

Soitan kitaraa ja jonkin verran sävellänkin. Pelaan myös sulkapalloa, käyn kuntosalilla ja lenkkeilen, joskus harvoin käy ajamassa motocrossia. Pääharrastus on kuitenkin musiikki.
 

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute