ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Nurmeksesta rohkea Maaseutuparlamentin isäntä

Nurmeksesta rohkea Maaseutuparlamentin isäntä

Seuraava Maaseutuparlamentti järjestetään vuonna 2024 Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa.

Maaseutuparlamentti pidetään syyskuun viimeisellä viikolla Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla. Sieltä viestikapula lähtee kohti itää. Kolmen vuoden päästä tätä Suomen suurinta ideafestivaalia isännöi Nurmes, joka on merkittävä maatalouden ja elintarviketeollisuuden seutukaupunki Pohjois-Karjalassa.

- Jo nyt olemme tästä innoissamme, sanoo Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi.

Nurmeksessa luonto muodostaa koko elinkeinotoiminnan pohjan: maatalous, metsätalous, elintarviketeollisuus ja matkailu elävät sopusoinnussa luonnon kanssa.

- Ruoho, puu ja märehtijät ovat meidän ”bioreaktoreitamme”. Ilmastomme on viileä ja suuri järvemme Pielinen tasaa lämpötilaeroja. Olemme saaneet hyvän paikan viljeltäväksi ja varjeltavaksi, Saatsi kuvailee.

Lisäksi Nurmes on ollut aina vilkas kauppapaikka. Teollista toimintaa, tehtaanmyymälöitä ja erikoisliikkeitä on huomattavan paljon kaupungin kokoon nähden. Matkailu on tehnyt huiman loikan uudistuneen ja yhä monipuolistuvan Bomban alueen myötä.

- Kaikki löytyy mitä tarvitsee. Jos haluaa nauttia oopperasta, niin sekin onnistuu. Kaiken kruunaa se, että tämä elinympäristö on kuin koru. Täällä voi yrittää ja elää hyvää elämää, sanoo Nurmeksen ja Valtimon yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Ella Kärki sanoo.

Maaseutukaupungeissa päivittäinen elämä on sujuvaa. Yksi arjen sujuvuuden kannalta tärkeä kuntapalvelu on lasten päivähoito. Nurmeksessa onkin viisi hyvässä kunnossa olevaa päiväkotia.

- Hyvä elämä voi olla myös rohkean palkinto. Monet maallemuuttajat Suomessa ovat tyytyväisiä ja kertovat onnistuneesta suuresta elämänmuutoksesta. Tämä kannustaa myös meitä olemaan rohkeita. Siksi päätimme saada Maaseutuparlamentin Nurmekseen, kaupunginjohtaja Saatsi kertoo.

Pohjois-Karjalan maakunnan aluerajojen katsotaan syntyneen vuonna 1721 Uudenkaupungin rauhassa. Tänä vuonna Pohjois-Karjala täyttää siis 300 vuotta. Juhlavuoden videosarjassa vieraillaan kaikissa maakunnan 13 kunnassa. Nurmeksen videossa tapaamme yrittäjän, harrastajaluomuviljelijän, matkaoppaan sekä Nurmeksen ja Valtimon Yrittäjät ry:n puheenjohtajan Ella Kärjen. Videon voi katsoa alla olevan linkin kautta.

Ella Kärki sadonkorjuutöissä.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute