ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Maakuntapäivä on Pohjois-Karjalassa koko kansan juhlaa

Maakuntapäivä on Pohjois-Karjalassa koko kansan juhlaa

Pohjois-Karjala juhlii elokuun lopun syntymäpäiväänsä ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Pohjois-Karjalan maakunnan syntymäpäivää vietetään vuodesta 2018 lähtien elokuun viimeisenä lauantaina. Alkuperäisen ajatuksen mukaan siitä on nyt tulossa kaikille avoin kansanjuhla, jossa ei pönötetä, vaan tuodaan esiin maakunnan rikasta kansalaistoimintaa ja hymyillään yhdessä.

Historian ensimmäinen Pohjois-Karjalan maakuntapäivä on maakunnan yhdistysten, harrastajien ja ammattilaisten yhteinen voimannäyte. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto julisti keväällä avoimen haun, jossa etsittiin koko maakunnan alueelta avustettavaksi päivän tapahtumia.

Hakemuksia saapui yhteensä 53, joiden joukosta päivän ohjelmaan valittiin 31. Tapahtumista yksi jakaantuu 11 eri kuntaan. Valinnassa tähdättiin siihen, että tapahtumia olisi mahdollisimman laajasti eri paikkakunnilla ja ne olisivat helposti saavutettavia, iloisia koko perheen ja koko kansan tapahtumia.

Tapahtumia on nyt 50 eri puolilla maakuntaa, koska vielä kevään haun jälkeen monet ovat olleet halukkaita osallistumaan päivän ohjelman tekoon ilman haettua avustusta.

- On ollut positiivista huomata se innostus, millä toimijat ympäri maakuntaa ovat lähteneet mukaan maakuntapäivän tekemiseen. Tapahtumien suuri määrä kertoo vahvasta maakuntaidentiteetistä, maakuntavaltuuston puheenjohtaja Seppo Eskelinen iloitsee.

Ajatus maakuntapäivästä lähti liikkeelle sanomalehti Karjalaisen päätoimittajan Pasi Koivumaan kolumnista keväältä 2015. Hän haastoi pohjoiskarjalaisia toimijoita määrittelemään ajankohtaa maakunnan syntymäpäivälle, jota voitaisiin juhlistaa vuosittain.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto otti haasteesta kopin ja yhteinen juhlapäivä sai varauksetonta tukea myös Joensuun kaupungilta, Pohjois-Karjalan kauppakamarilta, yrittäjiltä ja monelta muulta taholta.

Karjalaisen neuvoa-antavassa lukijaäänestyksessä 2016 äänestettiin asiantuntijaraadin valitsemista vaihtoehtoisista päivämääristä. Äänestyksen perusteella maakuntaliitto määritti Pohjois-Karjalan syntymäpäiväksi elokuun 30. päivän. Tuona päivänä vuonna 1721 solmittiin Uudenkaupungin rauha ja Pohjois-Karjalan alue määriteltiin ensimmäisen kerran. Kansanjuhlan ajankohta on elokuun viimeinen lauantai.

Lauantain 25.8. ohjelma alkaa maakuntalipun nostolla ja Karjalaisten laululla Pielisjoen linnan pihalla, Siltakatu 2, Joensuu. Päivän avaussanat lausuvat kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja Seppo Eskelinen.

 

Lisätiedot: maakuntajohtaja Risto Poutiainen, risto.poutiainen@pohjois-karjala.fi, p. 040 546 9649

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute