ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Maakuntaohjelman toimeenpano käynnistetään vuoden 2022 alussa

Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman toimeenpano käynnistetään vuoden 2022 alussa

Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2025 valmistui vuoden 2021 loppuun mennessä ja hyväksyttiin maakuntavaltuuston kokouksessa 13.12. työ- ja elinkeinoministeriön asettaman aikataulun mukaisesti. Maakuntaohjelman toimeenpano käynnistetään vuoden 2022 alussa.

Seuraavan nelivuotisjakson viisi tärkeintä kehittämisteemaa ovat:

  1. Kasvava elinvoima ja alueen vahvuudet
  2. Osaava elo – koulutus ja osaaminen
  3. Hyvä olo – hyvinvoivat, terveet ja osalliset asukkaat
  4. Ilmastokestävyys ja luonnon lumo
  5. Saavutettavuus – toimiva liikennejärjestelmä

Luonnoksen lausuntokierroksella saatujen lausuntojen perusteella ohjelmassa on korostettu mm. osaavan työvoiman saatavuutta, Niiralan rajanylityspaikan merkitystä ja maakunnan eri alueiden vahvuuksien tunnistamista.

Kaikissa kehittämisteemoissa huomioidaan myös ilmasto- ja ympäristöasiat, digitalisaation hyödyntäminen ja kansainvälinen yhteistyö. Konkreettiset toimenpiteet esitetään mm. maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelmassa (TOPSU) ja alakohtaisissa erillisstrategioissa.

- Alueen kehittämisen ajattelu on muuttunut ja maakuntaohjelma elää ajassa. Nyt ohjelmaa kuvaa älykäs sopeutuminen. Maailma muuttuu, mutta me voimme sopeutua ja hakea kasvua sitä kautta. Tämä näkyy esimerkiksi metsätalouden digivihreässä ajattelussa – innovaatiot liittyvät pitkälti ilmastonmuutokseen, sanoo Pohjois-Karjalan maakuntaliiton aluekehityspäällikkö Eira Varis viiden maakuntaohjelman kokemuksella.

Maakuntaohjelman toimia rahoitetaan pääsääntöisesti EU-rahoitukselta ja joiltakin osin kansallisilla varoilla. Pohjois-Karjala saa Euroopan unionin ja valtion rahoitusta yhteensä 214 miljoonaa euroa vuosille 2021–2027.

Päättyvällä ohjelmakaudella on toteutettu 511 kehittämishanketta, joiden rahoitus on ollut 143 miljoonaa euroa. Suurimmat hankebudjetit ovat olleet koulutuksessa, mutta metsäbiotaloushankkeita on määrällisesti eniten. Uusia työpaikkoja on syntynyt noin 2 400.

Aluekehitys kuuluu maakuntaliiton lakisääteisiin tehtäviin, ja maakuntaohjelmalla määritellään alueen kehittämisen poliittinen tahtotila aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Keskeisin tavoite on tukea ja saada aikaan toimia, jotka lisäävät maakunnan elinvoimaisuutta ja sitä kautta parantavat asukkaiden hyvinvointia.

Kaavio maakuntaohjelmasta

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute