ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Kokemuksia rakentamisen energiatehokkuudesta Romaniasta 10–11.4.2019

Kokemuksia rakentamisen energiatehokkuudesta Romaniasta

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on partnerina Interreg Europe -ohjelmasta rahoitetussa energiatehokkuuden edistämiseen tähtäävässä CLEAN-hankkeessa. Yksi hankkeen tavoitteista on vaihtaa kokemuksia projektissa mukana olevien partnereiden kesken rakentamisen energiatehokkuutta edistävistä ratkaisuista.

Uusgoottilaiseen tyyliin vuosina 1906-25 rakennettu kulttuuripalatsi on yksi Iasin kaupungin nähtävyyksistä

 

CLEAN-hankkeen projektikokous pidettiin 10–11.4.2019 Romaniassa, Iasissa. Projektikokouksen yhteydessä tutustuimme muun muassa Iasin yliopiston energiantuotantolaitokseen ja opiskelija-asuntoihin tehtyihin energiatehokkuutta edistäviin toimenpiteisiin. Romaniassa energianlähteenä käytetään hyvin paljon maakaasua. Energiatehokkuutta opiskelija-asunnoissa on edistetty muun muassa parantamalla seinien eristyksiä, korjaamalla kattoja, vaihtamalla ikkunoita sekä muuttamalla valaistusta led-lampuille. Lämmityksen ja valaistuksen osalta hyödynnetään yhä enemmän automatisoituja järjestelmiä. 

Rakennusten lämmitysjärjestelmien turvallisuuden parantaminen on Romaniassa keskeinen teema. Iso osa rakennuksista lämmitetään edelleen kiinteistökohtaisten maakaasua hyödyntävien kattilajärjestelmien avulla ja viime aikoina on tapahtunut useita lämmitysjärjestelmistä aiheutuneita onnettomuuksia. Turvallisuutta ja toimintavarmuutta parantava vaihtoehtona kiinteistön omistajia kannustetaan liittymään keskitettyyn lämmitysjärjestelmään.

Iasissa on kunnianhimoisia tavoitteita rakentamisen energiatehokkuuden edistämiseksi. Vihreän rakentamisen sertifikaatit ovat suosittuja ja yritykset voivat saada sertifioinnin myötä huomattavaa verohyötyä. Taloudellinen hyöty ohjaa siten yrityksiä ympäristöystävällisempiin toimintatapoihin. 

CLEAN-hankkeen logo

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute