ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Kohti älykkäämpää ja vihreämpää Barentsin liikennejärjestelmää

Kohti älykkäämpää ja vihreämpää Barentsin liikennejärjestelmää

Barentsin alueneuvoston yhteinen julkilausuma 27.9.2018, Syktyvkar, Komin tasavalta

Barentsin alueneuvosto kokoontui 27.9.2018 Syktyvkarissa Komin tasavallassa. Kokouksessaan alueneuvosto antoi yhteisen julkilausuman koskien älykkäämpää ja vihreämpää Barentsin liikennejärjestelmää.

Kainuu on aktiivinen toimija Barentsin liikenneyhteistyössä.

Suunnittelujohtaja Hannu Heikkinen Kainuun liitosta on Barentsin alueellisen liikenne- ja logistiikkatyöryhmän pitkäaikainen puheenjohtaja. Uusimpana toimena Kainuun liitto on yhdessä kansainvälisten partnereiden kanssa valmistellut Kolarctic-ohjelmaan hankehakemuksen "Barents Region Transport and Logistics". Kolmivuotinen hanke on saanut rahoituksen ja käynnistyy marraskuun 2018 alussa. Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta hankkeessa sekä Barentsin alueellisessa liikenteen ja logistiikan työryhmässä on mukana liikenneasiantuntija Jyrki Suorsa.

Barentsin aluekomitean ja -neuvoston viime viikon kokouksissa suomalaisia alueita edustivat Hannu Heikkisen lisäksi Kainuun liiton maakuntajohtaja Pentti Malinen sekä Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Risto Poutiainen.

Julkilausuma (epävirallinen suomennos)

Barentsin alueen liikennejärjestelmä on suunniteltu ensisijaisesti pohjoisesta etelään suuntautuvan liikenteen näkökulmasta. Itä–länsi-suuntaista liikennettä kehittämällä voidaan saavuttaa merkittävää liikennepotentiaalin kasvua. Tulevaisuuden mahdollisuudet niin matkailun kuin Barentsin alueelle sijoittuvien ja siellä toimivien teollisuuden alojen kannalta ovat riippuvaisia liikenne- ja logistiikkaratkaisujen kehittämisestä.

Barentsin yhteisen liikennesuunnitelman (Joint Barents Transport Plan) jatkaminen on näin ollen ensisijaisen tärkeää itä–länsi-liikenneyhteyksien (rahti- ja matkustajaliikenteessä) vahvistamisessa Barentsin alueella, ottaen huomioon alueen perinteiset elinkeinot.

Älykkäiden liikennejärjestelmien (Intelligent Transportation System, ITS) käyttöönotto on tärkeää. Ne parantavat turvallisuutta ja liikkuvuutta sekä vähentävät liikenteen ympäristövaikutuksia. Älyliikennejärjestelmän avulla voidaan parantaa tiedonkeruuta tavarankuljetuksista. Fossiilisten polttoaineiden vähentämisessä ja nollapäästöisten teknologioiden käyttöönotossa on vahva trendi. Älyliikenne yhdistettynä uusiin teknologioihin luo uuden ajattelutavan suunniteltaessa entistä älykkäämpää ja vihreämpää infrastruktuuria.

Alueneuvosto tunnustaa kansallisten ja alueellisten liikenneviranomaisten tekemän työn yhteisen Barentsin liikennesuunnitelman toteuttamiseksi. Alueneuvosto kannustaa kansallisia viranomaisia sitoutumaan toteuttamiseen entistä enemmän.

Alueneuvosto toivottaa tervetulleiksi aloitteet navigointijärjestelmien ja intermodaalikuljetusten kehittämiseksi Barentsin alueella, ottaen huomioon tulevaisuuden mahdollisuudet liittyen Koillisväylän kautta kulkevaan lisääntyvän liikenteeseen Aasian suuntaan ja sieltä takaisin, sekä maantie- ja rautatieliikenteessä.

 

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute