ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Joensuulle hyvä lentoliikenteen palveluvelvoite

Joensuulle hyvä lentoliikenteen palveluvelvoite

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päättänyt julkisen palvelun velvoitteen asettamisesta viidelle kotimaan lentoreitille. Liikennöintivelvoitteet koskevat reittejä Helsingistä Joensuun, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren, Kemi-Tornion sekä Kajaanin lentoasemille 1.4. ja 31.12.2021 välisenä aikana.

Matkustajia matkatavarahihnan ääressä Joensuun lentoasemalla.Julkisen palvelun velvoitteella on tarkoitus varmistaa Helsingin ja näiden viiden alueen saavutettavuus nykytilanteessa. Traficom on toimittanut tarvittavat tiedot kilpailutuksesta Euroopan komissiolle ja tiedottaa välittömästi lisää, kun tarjouspyynnöt on julkaistu. Kilpailutus perustuu eduskunnan lisätalousarvion 11,5 miljoonan euron määrärahaan lentoliikenteelle.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Sami Laakkonen, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ja Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi ovat tyytyväisiä Joensuun palvelutasovelvoiteratkaisuun. Ratkaisussa on tunnistettu Joensuun ja Pohjois-Karjalan tarpeet, mikä näkyy syys-joulukuun 2021 kolmannen arkivuoron optiossa ja kilpailutettavista paikkakunnista suurimpana lentokaluston minimipaikkamääränä.

- Yksityiskohdat vuorojen aikatauluista tulevat julkisiksi vasta kilpailutuksen käynnistyttyä. Olemme luottavaisia Joensuun aikataulujen käyttökelpoisuudesta ja kiitämme liikenne ja viestintäministeriötä sekä Traficomia hyvästä yhteistyöstä syksyn neuvotteluissa.

Joensuun osalta asetettu palveluvelvoite vastaa hyvin lentoliikennetarpeisiin vallitsevassa vaikeassa tilanteessa. Yhteyksien vähimmäismäärän Helsingin ja Joensuun välillä on oltava kaksi päivittäistä edestakaista vuoroa arkipäivisin maanantaista perjantaihin lukuun ottamatta arkipyhiä, yleisiä vapaapäiviä ja niiden välissä olevia yksittäisiä arkipäiviä.

Viikonloppulentojen määrä Joensuuhun on seitsemän lentoa. Lisäksi Helsinki–Joensuu-reitillä lentoyhteyksien vähimmäismäärä on mahdollista nostaa 1.9. ja 31.12.2021 väliseksi ajaksi kolmeen päivittäiseen edestakaiseen vuoroon maanantaista perjantaihin, mikäli kysyntä on vuoden 2021 ensimmäisen puolikkaan aikana elpynyt tasolle, jolla lisälentojen operointi on tarkoituksenmukaista.

Edellä mainittujen vuorojen lisäksi on mahdollisuus liikennöidä erillisiä lisävuoroja muutoin erikseen sovittavalla tavalla kysynnän mukaan. Lentokoneen paikkamäärän on oltava Helsinki–Joensuu-reitillä vähintään 50 penkkiä. Lennoilla matkustajan tulee saada kuljettaa veloituksetta matkan kestosta riippumatta 20 kg kuljetettavaksi jätettävää matkatavaraa ja 8 kg käsimatkatavaraa. Lisäksi on pystyttävä kuljettamaan myös erikoismatkatavaroita (sukset, urheiluvälineet, soittimet).

Yhdensuuntainen Helsingin ja Joensuun välinen lippu saa maksaa kaikkine veroineen ja maksuineen enintään 200 euroa ja edestakainen lippu kaikkine veroineen ja maksuineen enintään 300 euroa. Lipun tulee mahdollistaa myös muutokset. Halvempia lipputyyppejä on oltava tarjolla vähintään 40 prosenttia lippumäärästä. Lisämatkatavarat, mukaan lukien suksipussit yms. saavat maksaa veroineen ja maksuineen korkeintaan 20 euroa kappaleelta yhteen suuntaan.

Finavia tiedotti to 17.12. uusivansa Joensuun kiitotien kesällä 2021. Tästä tarkemmin tiedotteessa, johon pääsee alla olevan linkin kautta.

 

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute