ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Finnairin viesti Joensuun lentojen tappiollisuudesta yllätti

Finnairin viesti Joensuun lentojen tappiollisuudesta yllätti

Julkilausuma: Pohjois-Karjalan lentokysyntä mahdollistaa kaupallisen ja kannattavan operoinnin.

Finnair on korostanut omassa viestinnässään Joensuun lentoliikenteen tappiollisuutta ja kannattamattomuutta ja todennut, että koronakriisi vain nopeutti päätöstä kaupallisen reittiliikenteen lakkauttamisesta.

Viestinnän yleissävy luo negatiivisen varjon koko maakunnan dynamiikan ja tulevaisuusnäkymän ylle. Haluamme tällä yhteisellä julkilausumalla viestiä oman näkemyksemme tilanteesta.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Joensuun kaupunki ja Pohjois-Karjalan kauppakamari eivät jaa Finnairin näkemystä siitä, että Joensuun lentoliikenne olisi ollut jotenkin erityisen haastavaa ja kannattamatonta. Maakunnan näkökulmasta yhteistyö Finnairin kanssa on ollut hyvää ja mielellämme jatkaisimme tätä yhteistyötä myös tulevaisuudessa.

Vuosikausia kestäneessä säännöllisessä dialogissamme Finnairin kanssa ei ole myöskään missään vaiheessa annettu mitään ennakkovaroitusta siitä, että Joensuun lennoissa olisi vakavia kannattavuusongelmia. Sen sijaan olemme yhteistyössä pystyneet tekemään jopa pieniä palvelutason parannuksia mm. aikatauluihin.

Olemme siis menneet eteenpäin. Tämän vuoksi olemme aidosti yllättyneitä Finnairin viestinnän tarpeesta korostaa kannattamattomuutta ja että korona oli vain nopeuttava osatekijä Joensuun osalta.

Vuonna 2019 Joensuun lentoaseman matkustajamäärä oli 127 000 matkustajaa ja kasvua kertyi 4,2 prosenttia. Joensuun lentomatkustajista noin puolet on kansainvälisiä vaihtomatkustajia, mikä tuo myös merkittävää verkostoarvoa operaattorille kysynnän kanavoituessa heidän kansainvälisille jatkolennoille. Näkymä ja kysyntärakenne ennen koronaa oli Joensuussa siis lähtökohtaisesti myönteinen.

Kunhan koronatilanne rauhoittuu, on mielestämme selvää, että Joensuuhun on hyvät mahdollisuudet palauttaa kaupallinen reittiliikenne oikealla konetyypillä, vuororakenteella ja aikatauluilla.

Teemme täysillä töitä sen eteen, että kaupallinen toimija löydetään vuoden 2021 aikana. Joensuun kaupunki ja koko Pohjois-Karjalan talousalue omaa paljon myönteistä kasvu- ja investointipotentiaalia. Tähän tulevaisuudenkuvaan kuuluu kiinteästi myös lentoyhteydet – pitkälle tulevaisuuteen.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute