ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Finnair vastasi hyvin toiveisiin

Finnair vastasi hyvin toiveisiin

Finnair vastasi vuoden 2018 lentovuorohaasteisiin järjestämällä 2019 kesälentoja, jotka palvelivat hyvin eritysesti vientiä harjoittavia yrityksiä. Tämä käy ilmi Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Pohjois-Karjalan kauppakamarin laatimasta kyselystä Joensuun lentoliikenteen kesän 2019 toimivuudesta. Kysely toteutettiin viikoilla 34–35 ja se lähetettiin noin tuhannelle yhteistyökumppanille. Vastauksia saatiin 217 henkilöltä ja etenkin avoimiin kysymyksiin oli panostettu. Kyselyn tavoitteena on parantaa lentoliikenteen palvelukykyä ensi kesänä. Tuloksia käytetään neuvoteltaessa Finnairin kanssa tulevan vuoden lentotarjonnasta.

Kesäkaudella 2019 Finnairin Joensuun lentotarjonta oli parempaa kuin vuosikausiin ja vähintään tämän palvelutason toivotaan vastausten perustella toteutuvan myös ensi kesälle. Vastaajista 93 oli sitä mieltä, että kesäajan lentovuoroja oli riittävästi. 118 vastaajan mielestä lentoja oli liian vähän. Lisäksi kysyttiin lentovuorojen aikataulujen sopivuudesta. 120 vastaajan mielestä vuorot olivat oikeaan aikaan ja 90 oli eri mieltä. Vastaajilta tiedusteltiin myös pääasiallista kesän lentokohdetta. Joensuu–Helsinki väliä lensi pääkohteena 102 vastaajaa ja jatkolentoa Eurooppaan/maailmalle korosti 110 vastaajaa. Matkustusmuodoksi jonkun muun kuin lennon oli valinnut peräti 150 vastaajaa ja tähän syynä mainittiin mm. lentämisen kallis hinta ja junamatkustuksen vetovoima.

Maakuntaliiton yhteyspäällikkö Sami Laakkonen on tyytyväinen vastanneiden lukumäärään ja saatuun vapaaseen palautteeseen. Laakkosen mielestä vastauksista henkii se, että lentoliikenteen toimivuudella Joensuusta Helsinkiin ja maailmalle on aivan kriittinen merkitys Pohjois-Karjalan kilpailukyvylle ja elinvoimalle. Laakkosen mukaan Pohjois-Karjalan maantieteellinen asema edellyttävää hyvää saavutettavuutta kaikilla liikennemuodoilla, myös kesällä. Tarvitsemme lentoliikennettä pitkälle tulevaisuuteen, vaikka junayhteyksiä saataisiinkin nopeutettua, kiteyttää Laakkonen. Lisäksi erityisesti lentojen kesäkysynnän ja -tarjonnan kannalta suuri merkitys on sillä, miten onnistumme lisäämään maakuntaamme suuntautuvaa kansainvälistä matkailua. Matkailussa on saatava investointivetoinen kasvuvaihde päälle, Laakkonen toteaa.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärven mielestä hienoa Joensuun osalta on Helsinki-Vantaalla jatkolennoille vaihtavien suuri osuus, mikä kertoo Joensuun ja maakunnan kansainvälisestä ”pöhinästä”, tarpeesta tavata kauppa- ja muita kumppaneita. Tiedostamme hyvin myös sen, että aamukone lähtee kovin varhaisin, mikäli pääasiointikohde on Helsinki. Vuojärven mukaan yöpyvän lennon päätarkoitus on kuitenkin vastata kansainvälisen vaihtomatkustuksen tarpeisiin.

Kehittämiskohteina kyselyssä nousivat esille myös lentojen korkeaksi koetut hinnat ja konekokoon liittyvät haasteet. Yöpyvän koneen aamulähdössä Joensuusta ja arkisin kello 16 jälkeen Helsingistä Joensuuhun suuntaavalla vuorolla on hyvä käyttöaste ja ajoittain koneet ovat jopa täyteen buukattuja. Näiden vuorojen osalta olemme esittäneet operaattorin harkittavaksi ATR-konetyypin vaihtamista isompaan Embrayer-kalustoon, päättävät Vuojärvi ja Laakkonen.

”Kysely tuotti arvokasta tietoa Joensuun reittien jatkosuunnitteluun”, sanoo Sari Fairchild, Finnair. ”Käymme reittisuunnittelussa tiivistä dialogia kaupunkien ja elinkeinoelämän kanssa, jotta pystymme paremmin vastaamaan kysyntään. Hyvä esimerkki yhteistyöstä on ampumahiihdon maailmancupin 2020 lentojärjestelyt, joita suunnitellaan yhdessä keskeisten toimijoiden kanssa hyvissä ajoin aiemmissa kisoissa hioutuneen toimintamallin mukaisesti.”

 

Lisätiedot:

Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi, p. 050 017 0600, matti.vuojarvi@kauppakamari.fi
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto yhteyspäällikkö Sami Laakkonen, p. 050 443 1661,
sami.laakkonen@pohjois-karjala.fi
Finnair, Head of Sales Finland and Global Strategic Accounts, Sari Fairchild, p. 040 531 2284
sari.fairchild@finnair.com

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute