ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left EU:n rahoituspakettiin ollaan tyytyväisiä Pohjois-Karjalassa

Maakunnissa päästään suunnittelemaan tulevaa EU-ohjelmakautta hyvissä ajoin. Rahoituksen taso säilyy vähintään ennallaan Pohjois-Karjalassa.

Kesäinen maaseutumaisema Pohjois-Karjalassa.

 

EU:n huippukokouksen huomio kiinnittyi 750 miljardin elpymispakettiin, mutta siinä rinnalla päätettiin myös ohjelmakauden 2021–2027 budjetista. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien näkökulmasta lopputulos oli myönteinen.

Itä- ja Pohjois-Suomen harvaanasuttujen alueiden erityistuki (NSPA) nousee 40 euroon asukasta kohden vuodessa. Sen lisäksi Suomi saa 100 miljoonan euron NSPA-lisärahoituksen. Yhteensä Itä- ja Pohjois-Suomen NSPA-tuki nousee noin 460 miljoonaan euroon. Tämä taataan erityisellä turvalausekkeella.

- Pohjois-Karjalan kannalta rahoituksen kokonaisvolyymi jatkuu vähintään samalla tasolla, mikä on oikein hyvä asia. Nykyisellä ohjelmakaudella rahoituksen taso on ollut 30 miljoonaa euroa vuodessa, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kehittämisjohtaja Eira Varis sanoo.

Suomi neuvotteli myös 400 miljoonan euron ylimääräisen potin maatalouden kehittämiseen.

- Se tukee varmasti myös Pohjois-Karjalaa, Varis toteaa ely-keskuksen kautta jaettavasta rahoituksesta.

Maakunnat pääsevät suunnittelemaan tulevaa ohjelmakautta hyvissä ajoin.

- Hienoa, että päätökset saatiin nyt eikä loppuvuodesta. Tämä vaikuttaa maakuntaohjelman sisältöihin, kun sitä aletaan suunnitella loppusyksyllä. Nyt näyttää realistiselta, että uutta ohjelmarahaa päästään jakamaan jo toukokuussa 2021, mikä on esimerkiksi yritystukien kannalta olennainen asia, Eira Varis sanoo.

EU-budjetin kokonaissumma vuosille 2021–2027 on yhteensä 1 849 miljardia euroa. Se sisältää uuden koronaelpymispaketin, jonka suuruus on 750 miljardia. Elpymispaketista 390 miljardia euroa on jäsenvaltioille myönnettäviä avustuksia ja 360 miljardia euroa lainoja.

Kesäinen maaseutumaisema Pohjois-Karjalassa.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute