ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Ehkäisevän päihdetyön menetelmät käyttöön Pohjois-Karjalassa

Ehkäisevän päihdetyön menetelmät käyttöön Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) kokoontui ensimmäisen kerran uudella kokoonpanollaan perjantaina 10. joulukuuta. Kaudella 2021–2025 puheenjohtajana toimii joensuulainen Tiina Räisänen (sd.).

Työskentely käynnistettiin kolmen varapuheenjohtajan nimeämisellä. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nimettiin Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ylijohtaja Ari Niiranen, toiseksi Kontiolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilpo Saarelainen (kesk.) ja kolmanneksi Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Toivanen. Lisäksi yhteistyöryhmään kutsuttiin pysyviksi asiantuntijajäseniksi Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Joensuun kaupunki, Joensuun seudun kunnat, Keski-Karjalan kunnat, Pielisen Karjalan kunnat, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria, Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry, Teknologiateollisuus ry, Finnvera Oyj, Siun Sote ja maakunnallinen nuorisovaltuusto.

MYR hyväksyi Uudistuva ja osaava Suomi 20212027 -ohjelman Pohjois-Karjalan rahoitussuunnitelman vuosille 2021 ja 2022. Pohjois-Karjalaan on tulossa koko seuraavalle ohjelmakaudella Euroopan unionin ja valtion rahoitusta yhteensä 214 miljoonaa euroa. Se jakaantuu seuraavasti: ESR 47,4 miljoonaa euroa, EAKR 110,8 miljoonaa euroa ja JTF 55,9 miljoonaa euroa.

MYR päätti antaa sitovan puoltavan lausunnon Etelä-Savon ELY-keskukselle EU-rahoituksen myöntämisestä hankkeelle Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa. Hankkeen tavoitteena on ottaa maakunnassa käyttöön ehkäisevän päihdetyön vaikuttaviksi todettuja menetelmiä ja kehittää eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Pohjois-Karjalassa ei ole aikaisemmin ollut ehkäisevän päihdetyön maakunnallista koordinaatiota, ja kuntien toteuttamat toimenpiteet ovat olleet melko vähäisiä ja hajanaisia.

Hankkeen aikana sote-palveluissa mm. lisätään varhaista puuttumista ja lyhytneuvontaa tupakoinnin, alkoholin riskikäytön, huumausaineiden käytön ja haitallisen rahapelaamisen vähentämiseksi. Tammikuussa alkavalle hankkeelle on haettu EU:n ja valtion rahoitusta on 720 680 euroa. Päätoteuttaja on Siun sote, osatoteuttajina toimivat Pohjois-Karjalan kansanterveys ry ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry.

MYR antoi sitovan puoltavan lausunnon Etelä-Savon ELY-keskukselle EU-rahoituksen myöntämisestä myös seuraavalle hankkeelle:

  • Photonics Center Ramp Up -hanke 31.5.2021–31.8.2023. Hakija Photonics Center Oy. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta ELY-keskukselta 513 573 euroa.

Geologian tutkimuskeskuksen Outokummun yksikössä (GTK Mintec) on varmuudella toteutumassa noin 20 miljoonan euron investoinnit. Seuraava askel on Digitaalinen tulevaisuuden mineraaliprosessoinnin koetehdas (MinDigiPilot). MYR sai tiedokseen, että Pohjois-Karjalan maakuntaliitto valmistelee myönteistä rahoituspäätöstä hankkeelle – GTK on hakenut EU:n ja valtion rahoitusta 403 455 euroa. Hanke toteutetaan vuoden 2022 aikana ja sen tavoitteena on uudistaa nykyinen koetehdas digitaaliseksi tulevaisuuden mineraaliprosessoinnin koetehtaaksi, joka palvelee kaivannais-, metalli-, kiertotalous-, kemian- sekä energiateollisuuden aloja.

Lisäksi MYR sai tiedokseen seuraavat hankkeet, joille maakuntaliitto valmistelee myönteistä rahoituspäätöstä:

  • Niiralan terminaaliraiteiston kunnostus, 2022, 1.1.–31.12.2022. Hakija Tohmajärven kunta. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta 420 000 euroa.
  • Paksuniemen sataman logistiikkahanke, 1.12.2021–31.8.2023. Hakija Rääkkylän kunta. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta 175 252 euroa.
  • Outokumpu Sustainable Mining Solutions (OSM) – Business Hub 1.1.–31.12.2022. Hakija Business Joensuu Oy ja Geologian Tutkimuskeskus. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta 206 880 euroa.
  • Matkailijat maailmalta 2.0 – kasvua tiedolla ja kansainvälistymisellä, 1.1.2022–31.8.2023. Hakija Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta 154 714 euroa.

MYR kokoontuu seuraavan kerran 24.2.2022.

Henkilö menossa terveyskeskukseen. Kuvaaja Antti Pitkäjärvi.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute