ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Digituen tilannekuva tiedossa, seuraavaksi käytännön toimiin

Digituen tilannekuva tiedossa, seuraavaksi käytännön toimiin

Pohjois-Karjalan kunnissa keskusteltiin kevään 2020 aikana asukkaiden digitaidoista ja digituen saatavuudesta. Kierroksella käytiin läpi Joensuuta lukuun ottamatta kaikki Pohjois-Karjalan kunnat ja vuoden 2021 alusta maakuntaan liittyvä Heinävesi. Kuntien edustajille ja paikallisille digitukitoimijoille tarkoitettuihin tapaamisiin osallistui yhteensä yli sata henkeä.

-  Tilannekuva maakunnan digituesta selkeytyi, mutta vielä on paljon tehtävää, toteaa Pohjois-Karjalan Digituki -hankkeen projektisuunnittelija Jaana Hiltunen.

Sähköiseen asiointiin ja laitteiden käyttöön on saatavilla tukea enemmän tai vähemmän kaikissa kunnissa. Usein kirjasto on keskeinen tuen antaja. Projektisuunnittelija Elina Honkaselän mukaan jokaisella paikkakunnalla nousi esiin sama ongelma:

- Kuinka tavoittaa ne henkilöt, jotka syystä tai toisesta eivät käytä tietokoneita, älylaitteita ja sähköisiä palveluita? Kuinka heidät saadaan digitukitoiminnan piiriin? Digitukea annetaan pääosin senioreille, mutta myös muut kohderyhmät tulisi ottaa huomioon.

Mutta miten tästä eteenpäin? Hiltunen ja Honkaselkä kannustavat paikallisia toimijoita tiiviimpään yhteistyöhön. Myös kuntien tulisi sitoutua digitukitoimintaan. Kunnissa kannattaisi pohtia konkreettisia toimia ja uudenlaisia toimintamuotoja esimerkiksi työpajoissa.

- Seuraamme kuntien tilanteiden kehittymistä jo syksyllä. Edistymisestä saamme tietoa viimeistään ensi keväänä uudella kierroksella, Hiltunen ja Honkaselkä kertovat.

Joensuussa tapaamista ei järjestetty, koska se on mukana hankkeessa. Myös suurin osa toimijoista on Joensuusta, joten kaupungin digitukitilanne on hyvin tiedossa.

Digituella tarkoitetaan sähköisen asioinnin ja laitteiden käytön neuvontaa. Vuonna 2019 tuli voimaan digipalvelulaki (306/2019), joka velvoittaa viranomaisia järjestämään tukea tarjoamiensa digipalveluiden käyttöön.

Pohjois-Karjalan Digituki -hanke koordinoi alueellista digituen yhteistyöverkostoa. Valtakunnallista digitukiverkostoa koordinoi Digi- ja väestötietovirasto.

Kuva ilmoituksesta, jossa kerrotaan kuntien julkisista tietokoneista.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute