ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Budjettiriihestä Pohjois-Karjalalle tärkeitä päätöksiä

Budjettiriihestä Pohjois-Karjalalle tärkeitä päätöksiä

Pohjois-Karjalan kannalta hallituksen budjettiriihi toi erittäin toivotun tuloksen, kun maakuntalennot ovat mukana budjettiriihen päätöksissä. Hallitus sitoutuu turvaamaan vuonna 2021 käynnistetyn ostoliikenteen mukaiset lentoyhteydet elokuuhun 2022. Samana päivänä tehtiin valtioneuvoston raha-asiain valiokunnassa hyvä päätös: GTK:n Outokummun yksikön laboratorio ja toimistotilat uudistetaan.

Pahimpana uhkakuvana oli koronatilanteesta kärsivän lentoliikenteen päättyminen vuodenvaihteessa. Tiivis maakuntaliiton, Joensuun kaupungin, kauppakamarin ja muiden alueen keskeisten toimijoiden yhteistyö kantoi hedelmää. Edunvalvonnassa hyvää yhteistyötä tehtiin myös muiden maakuntakenttien kanssa.

- Ministeritapaamiset olivat myönteisen päätöksen osalta ratkaisevassa roolissa. Lennoista neuvoteltiin niin pääministerin, liikenne ja viestintäministerin, valtiovarainministerin kuin työ- ja elinkeinoministerin kanssa. Onneksi hallituksessa oli viisautta nähdä lentoliikenteen äärimmäisen tärkeä merkitys maakuntien elinkeinoelämälle ja erityisesti vientiteollisuudelle. Pohjois-Karjalassa on useita kansainvälisesti toimivia yrityksiä, sanoo yhteyspäällikkö Jarno Turunen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Budjettiriihen ratkaisu tarkoittaa sitä, että lennot Joensuuhun jatkuvat ostopalveluna elokuuhun 2022. Tämän jälkeen tavoitteena on löytää markkinaehtoinen toimija.

Koronatilanteen pitkittyminen on kesän aikana näkynyt lentomatkustajien määrässä. Kun yhteiskunta nyt avautuu ja matkustusrajoitukset poistuvat, lentojen odotetaan toipuvan nopeasti.

- Tämä luo myös kysyntää kaupalliselle toiminnalle. Hyvällä oikealla vuorotarjonnalla ja sopivalla konetyypillä Joensuussa on erinomaiset edellytykset kaupalliseen toimintaan. Vastaavaa uskoa markkinaehtoisesta liikenteestä on myös esimerkiksi talousalueena selvästi pienemmällä Kainuulla, jossa Kajaaniin lentävällä DAT:lla on myös Finnairin kanssa Interline-sopimus.

Poliisin läsnäolo turvattu, Outokummun asema vahvistuu

Toinen maakunnalle merkittävä päätös budjettiriihessä oli poliisin resurssien vahvistaminen ja niiden kohdentaminen harvaan asutuille alueille.

- Tätä Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ajoivat yhdessä ja hienoa, että tämäkin toive kuultiin, Jarno Turunen iloitsee.

Kaivosveron käyttöönotto on mielenkiintoinen avaus ja tuo jatkossa veroeuroja kaivospaikkakunnille.

Budjettiriihen ohella torstaina 9.9. tehtiin merkittäviä päätöksiä myös valtioneuvoston raha-asiain valiokunnassa: GTK:n Outokummun yksikön laboratorio ja toimistotilat uudistetaan.

- Investoinnilla vahvistetaan Outokummun roolia akkuklusterin ja uuden sukupolven geotalouden huippuosaajana maailmassa. Investointi on merkittävä Outokummulle ja koko maakunnalle.

Kuva GTK Mintecin koetehtaalta

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute