ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Blogi: Vuoden 2018 myönteisestä kehityksestä vauhtia

Blogi: Vuoden 2018 myönteisestä kehityksestä vauhtia

Aluekehityksen hyvä vire ja vahvistuneet kehitysnäkymät ovat luonnehtineet Pohjois-Karjalan vuotta 2018. Myönteisiä piirteitä on ollut niin talous-, työllisyys- kuin väestökehityksessäkin.

Yritysten liikevaihdon kasvu on ollut vuoden 2018 alkupuoliskolla maakunnassamme 6,9 %, mikä on ollut selvästi valtakunnallisesti kasvua suurempaa. 

Vahva kasvu on ollut nähtävissä joka puolella maakuntaa – niin Joensuun seudulla kuin Keski-Karjalassa ja maakunnan pohjoisosassakin. Näitä tukevat myös saadut myönteiset uutiset Uimaharjun sellutehtaan investoinneista, Pielisen Karjalan elintarvike- ja biotalousinvestoinneista, käynnistynyt selvitystyö Outokummun kobolttiesiintymän hyödyntämiseksi ja viimeisimpänä Vapon päätös ensimmäisen aktiivihiilitehtaan investoinnista Ilomantsiin.

Vaikka työttömyys on maakunnassamme edelleen korkealla, on työttömien määrä kuitenkin laskenut ennätysvauhdilla.  Osaavasta työvoimasta on alkanut jo olla pulaa eivätkä työpaikat ja työvoima tietyillä avainaloilla enää kohtaa. Tähän paneudummekin vuoden mittaan toden teolla, unohtamatta kuitenkaan toimia työttömyyden nujertamiseksi. Näissä molemmissa tarvitaan jälleen kerran eri toimijoiden tiivistä ja hyvää yhteistyötä.

Liikenneväylien kehittäminen on ollut maakunnan edunajamisen kärjessä myös vuonna 2018.  Asetus valtakunnallisista pääväylistä oli maakunnan kannalta kaiken kaikkiaan hyvä, vaikka siihen ei sisältynytkään kaikkia maakuntamme esityksiä. Valtatie 6 etelän ja pohjoisen suuntaan, valtatie 9 Kuopion ja Niiralan suuntaan sekä ja Karjalan rata Joensuuhun ovat mukana pääväylissä.

Uudistimme ja modernisoimme viime vuonna myös maakuntamme ilmeen ja brändin - säilyttäen karjalaisuuden ytimen, johon kuuluu yhteisöllisyys ja toisista huolehtiminen. Havaitsimme, että ne ovat yhä ajankohtaisempia. Nykypäivän karjalaisuuden kiteytämme sanoihin kukaan ei jää yksin ja maailmankarjalaiset.

Alkaneeseen vuoteen 2019

Maakunnan vuosi 2019 käynnistyi loppiaisaattona Tohmajärveltä maakuntaliiton ja kunnan yhdessä järjestämällä vastaanotolla. Rajapitäjän erityispiirteet ja vahva kulttuuriperintö olivat onnistuneella tavalla läsnä. Tohmajärven kunnan esimerkillä on hyvä jatkaa vuotta 2019, joka tuo tullessaan myös 100 vuotta täyttävien rajavartiolaitoksen ja PKO:n juhlavuodet.

Alkava vaalivuosi on tärkeä maakunnan kehittämisen kannalta. Eduskuntavaalien jälkeen muodostuva eduskunta ja hallitus linjaavat Suomen lähivuosien kehittämistä, esimerkkinä 12-vuotinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja liikennerahoituksen suuntaaminen. Nämä asiat olivat keskeisesti esillä Itä-Suomen maakuntien linjatessa omat näkemyksensä tulevaan hallitusohjelmaan.

Vastaavasti eurovaalien jälkeen muodostuva EU-parlamentti ja komissio yhdessä jäsenmaiden kanssa vaikuttavat mm. meille tärkeään EU-rahoitukseen. Tuleva rakennerahastorahoitus ja siihen sisältyvä yritys- ja kehittämisrahoitus, maaseudun ja maatalouden rahoitus, raja-alueyhteistyörahoitus sekä erillinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitus ovat meille tärkeitä rahoitusvälineitä.

Maakuntauudistuksen toteutuminen esitetyssä muodossa on nykyisen eduskunnan käsissä. Valmistelu on maakunnassamme pitkällä ja meillä on valmiudet käynnistää muodostettavan Pohjois-Karjalan maakunnan toiminta vuoden 2021 alussa. Uudistuksen toteutuessa maakuntavaalit pidetään loppuvuodesta.  Maakuntavaltuustolla ja maakuntahallituksella tuleekin olemaan keskeinen rooli linjattaessa mm. muodostettavan Pohjois-Karjalan maakunnan kehittämistä ja palvelutuotantoa.

Maakuntakaavassa linjataan maakuntamme alueidenkäyttöä pitkälle tulevaisuuteen. Maakuntakaavan luonnos on parasta aikaa lausunnolla ja siitä saatavan palautteen perusteella maakuntakaava muokataan seuraavaan aiheeseen, ehdotusvaiheeseen. Se tullee vielä erikseen nähtäville ja lausunnoille.

Pohjois-Karjalan oma maakuntapäivä järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran. Kokemukset noin 50 tapahtumasta olivat hyvät, huolimatta paikoin sateisesta säästä. Maakuntapäivä tullaan järjestämään tehdyn linjauksen mukaisesti tänäkin vuonna elokuun viimeisenä lauantaina 31.8.2019.  Nyt on hyvä hetki varata kalenteristaan aika maakuntapäivään osallistumiseen.

Toivontäyteistä vuotta 2019 toivottaen

Risto Poutiainen, maakuntajohtaja
 

Kuva: KuvakKain Oy: maakunnallinen uuden vuoden vastaanotto 5.1.2019 Tohmajärvellä

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute