ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Barentsin alueella miljardien businesmahdollisuus

Barentsin alueella miljardien businesmahdollisuus

Pohjois-Karjala on kuulunut Barentsin alueneuvostoon vuodesta 2016. Barents-yhteistyön tarkoituksena on tukea ja edistää alueen vakaata ja kestävää kehitystä. Jäsenyys on antanut pohjoiskarjalaisille toimijoille kiinnostavia kumppanuuksia sekä vienti- ja tuontimahdollisuuksia Pohjois-Karjalan ja 13 muun Barentsin jäsenalueen välillä. Tätä kautta meille on avautunut myös ovia merkittäviin verkostoihin.

Toivoisin, että pohjoiskarjalaiset yritykset muistaisivat kääntää strategista katsetta myös pohjoiseen. Pohjois-Norjan ja -Ruotsin alueiden suunnitellut investoinnit muun muassa teollisuuden, kaivosteollisuuden energiatuotannon, kuljetuksen ja logistiikan sektoreille ovat 100 miljardin euron luokkaa vuoteen 2025.

Käytännönläheisintä yhteistyöstä tehdään eri sektorityöryhmissä ja niiden toteuttamissa ohjelmissa ja hankkeissa. Maakunnan edustajat ovat mukana 11 Barents-työryhmässä antamassa meidän näkemystämme yhteistyöhön.

Yrityssektorimme kannalta merkittäviä ovat myös osallistumiset eri sektoreiden yritysmessuille ja -tapahtumiin. Marraskuussa 2018 Pohjois-Karjalasta osallistui joukko yrityksiä ja muita toimijoita Murmanskin kansainväliselle business-viikolle, josta tuliaisina oli useita tarjouspyyntöjä ja arvokkaita kontakteja. Yhden suurehkon kaupallisen sopimuksen allekirjoitus on mahdollinen lokakuun alussa. Matka oli osa Pohjois-Karjalan kauppakamarin toteuttamaa ja maakuntaliiton AIKO-ohjelmasta rahoittamaa hanketta ”B2B-Business to Barents”. Rajan ylittävän yhteistyön ohjelmat ovat puolestaan erinomainen rahoitusväline edistää entistä tiiviimpää yhteistyötä.

Barentsin alueella asuu yli viisi miljoonaa ihmistä

Barentsin alueeseen kuuluvat Suomen, Ruotsin, Norjan ja Luoteis-Venäjän pohjoiset alueet. Barentsin alue käsittää maa-alueet Barentsinmeren ympärillä ja pohjoiskalotissa.

Alue ulottuu lännestä Norjan Nordlandista itään Novaja Zemljaan ja Ural-vuoristoon ja etelään Pohjanlahteen sekä suuriin järviin Laatokkaan ja Äänisjärveen. Alueella asuu 5,3 miljoonaa ihmistä, jotka ovat laajalla, hieman alle kahden miljoonan neliökilometrin alueella. Väestöstä kolme neljäsosaa asuu Venäjällä ja saman verran pinta-alasta on Venäjällä. Barentsin alueen tärkein yhteistyöelin on maiden hallitusten välinen Barentsin euroarktinen neuvosto, joka kokoontuu ulkoministeritasolla joka toinen vuosi – seuraavan kerran 3.10.2019 Uumajassa.


Timo Leinonen, yhteyspäällikkö

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute