ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Aluekehitysvarojen jaosta saatiin Pohjois-Karjalalle myönteinen ratkaisu

Aluekehitysvarojen jaosta saatiin Pohjois-Karjalalle myönteinen ratkaisu

Pohjois-Karjalassa ollaan tyytyväisiä työ- ja elinkeinoministeriön ratkaisuun EU-rakennerahastovarojen alueellisesta jakamisesta.

Ratkaisussa on varmistettu, ettei mikään maakunta menetä rahoitusta nykyiseen, päättymäisillään olevaan ohjelmakauteen verrattuna, kun huomioidaan sekä Euroopan unionin että Suomen valtion osuudet.

Varojen kansallisesta jakamisesta on neuvoteltu tiiviisti kohta kaksi vuotta. Itä- ja Pohjois-Suomen sekä Etelä- ja Länsi-Suomen näkemykset olivat kaukana toisistaan. Käytännössä Itä- ja Pohjois-Suomelle kuuluvaa rahoitusta oltiin leikkaamassa Etelä- ja Länsi-Suomen hyväksi.

- Tämä lähtökohta ei ollut millään tavalla hyväksyttävissä. Mutta kokous kokoukselta tilanne kehittyi meille parempaan suuntaan. Maakuntajohtajamme tekivät vielä viime hetkellä sopuesityksen ja nyt kuulemamme päätös on hyvin paljon sen suuntainen ja hyvä Pohjois-Karjalan kannalta, sanoo Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Huttunen.

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen toteaa, että päätöstä voidaan pitää eräänlaisena torjuntavoittona.

- Olemme todella tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Nyt pääsemme jälleen keskittymään koko Suomen kehittämiseen ja tulevaisuuden tekemiseen, Hirvonen sanoo.

Vielä ei tiedetä tarkkaan, miten esimerkiksi uusi Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) toimii. Pohjois-Karjalaan on luvassa yli 50 miljoonaa euroa JTF-rahoitusta. Viimeisten tietojen mukaan rahastoa voi hyödyntää laajemmin kuin alkuun työ- ja elinkeinoministeriöstä viestittiin. Eli sitä ei ole korvamerkitty tiukasti turvetuotannosta luopumiseen, vaan se on joustavampi esimerkiksi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan ja laaja-alaiseen aluekehityksen uudistamiseen.

- Tämäkin asia saadaan varmasti linjattua selvästi, Hirvonen uskoo.

EU:n alue- ja rakennepolitiikan kansallisen ohjelman, Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, toimeenpano käynnistyy 1.11.2021. Pohjois-Karjalalle on tulossa seuraavan seitsemän vuoden aikana EU:sta noin 148 miljoonaa euroa.

Pohjois-Karjalan vaakuna

Lisätiedot:

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute