Energiansäästöviikko pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Kysyntäjousto

Kysyntäjousto – mahdollisuus edullisen energian maksimaaliseen hyödyntämiseen

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on mukana CLEAN – Technologies and open innovation for low-carbon regions -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa rakennusten ja julkisen infrastruktuurin energiatehokkuutta EU-maissa. Hankkeeseen osallistuu yhdeksän eurooppalaista partneria, jotka pyrkivät ratkomaan omien alueidensa energiatehokkuushaasteita alueiden välisen oppimisen ja paikallisen sidosryhmäyhteistyön avulla.

Hankepartnerit vierailivat syyskuun lopussa Kreetalla tutustumassa paikalliseen energiaosaamiseen ja huippututkimukseen. Välimerellinen ilmasto luo omat haasteensa energiatehokkuuden suhteen, sillä kreetalaiset kamppailevat kuumuuden kanssa siinä missä suomalaiset kylmyyttä vastaan.

Kreeta kytketään manner-Kreikan kanssa samaan sähköverkkoon lähivuosina, mutta toistaiseksi kaikki saaren tarvitsema sähkö on tuotettava paikallisesti. Tämän takia energian säästäminen on äärimmäisen tärkeää – jos sähköä kulutetaan enemmän kuin sitä saadaan tuotettua, kreetalaiset joutuvat kärsimään sähkökatkoista. Vaikka uusiutuviin energialähteisiin pohjautuvaa energiantuotantoa on pyritty lisäämään, joudutaan Kreetalla tukeutumaan yhä pääosin fossiilisen öljyn käyttöön energialähteenä.

Apuna energiantuotannon ja -kulutuksen kohtaamisessa käytetään muun muassa kysyntäjoustoa, jossa kuluttajille lähetetyillä viesteillä pyritään ohjaamaan energiankäyttöä tuuli- ja aurinkoenergian tuottoa vastaavaksi. Kun luvassa on tuulinen tai aurinkoinen päivä, ohjeistetaan kreetalaisia käyttämään enemmän sähköä, ja tyynenä tai pilvisenä päivänä taas säästämään sähköä. Vaikka energiantuotannon huipuista tiedotetaan asukkaita, on yksittäisten ihmisten tavanomaiseen käyttäytymiseen ja tottumuksiin vaikuttaminen haasteellista. Energiantuotantoon sekä energiansäästöön liittyvää tiedottamista, neuvontaa ja asioiden esillä pitämistä tarvitaan niin Kreetalla kuin täällä meillä Suomessakin.

Lisätietoja

Some Jako Global

Sivu arviointi ja palaute